ZAMAH DIGITALIZACIJI: Zlatiborski okrug dobija tri startap centra

N. Janković M. Luković

utorak, 24. 09. 2019. u 21:28

ЗАМАХ ДИГИТАЛИЗАЦИЈИ: Златиборски округ добија три стартап центра

Foto SG u Užicu

Tokom svečanosti u zgradi ovdašnje Gradske uprave, ugovor o dodeli sredstava gradonačelniku Radomiru Nikoliću je uručio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

UZ podršku Vlade Srbije, u Kragujevcu će biti izgrađen Regionalni inovacioni startap centar vredan više od 20 miliona dinara. Tokom svečanosti u zgradi ovdašnje Gradske uprave, ugovor o dodeli sredstava gradonačelniku Radomiru Nikoliću je uručio ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović (na slici), koji je najavio da će grad na Lepenici ubuduće moći da se razvija u novom smeru, te od industrijskog postane centar digitalizacije.

Pročitajte još: Digitalizacija olakšava poslovanje

Prethodno je Vlada Srbije izdvojila 139 miliona dinara za izgradnju tri startap centra u Užicu, Priboju i Arilju, koji će mladim inženjerima omogućiti da se po završetku studiranja vrate u zavičaj i započnu sopstvenu proizvodnju.

- Vlada će obezbediti prostor i najnoviju opremu, a umrežavanjem će se stvoriti zajednička pravna, finansijska, računovodstvena i marketinška podrška - naglasio je ministar Popović. - Srbija je lane od izvoza usluga IT sektorazaradila više od milijarde evra, a ove godine će taj bilans biti još povoljniji.

Pročitajte još: Jedan klik do prijave boravka

Užički startap centar će biti otvoren u martu naredne godine, a poslužiće kao osnova za stvaranje Tehnološkog parka.

- Od dobijenih 46 miliona dinara, nešto manje od polovine će biti utrošeno za rekonstrukciju 422 kvadrata prostora, 20 miliona će koštati nabavka opreme, a preostalih šest je namenjeno za funkcionisanje tokom prve godine rada - naglasio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije