Sjaj zelenom biseru grada

Lj. PRERADOVIĆ

21. 09. 2019. u 21:41

Сјај зеленом бисеру града

Foto D. Dozet

JKP "Gradsko zelenilo" raspisuje tender za rekonstrukciju Dunavskog parka u Novom Sadu; Uradiće se atmosferska kanalizacija, sistem za navodnjavanje, obnoviti jezero

REKONSTRUKCIJA Dunavskog parka u Novom Sadu, trebalo da usledi uskoro, jer će JKP "Gradsko zelenilo", koje upravlja najpoznatijim spomenikom prirode u gradu, ove jeseni raspisati tender. Radovima, koji bi trebalo da se završe do kraja godine, biće obuhvaćena atmosferska kanalizacija, uradiće se sistem za navodnjavanje, a planirana je i rekonstrukcija jezera koje neće menjati sadašnji izgled.

Za radove u parku, kako ističu u "Zelenilu", odabrana je jesen, upravo zato što je u to vreme manje posetilaca i kako radovi ne bi ometali građane u boravku i šetnji u ovoj gradskoj zelenoj oazi. Životinje iz jezera, patke i kornjače biće privremeno izmeštene, i nijedno stablo neće biti posečeno. Dobijene su sve dozvole, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu prirode.

- Rekonstrukcijom je planirano postavljanje zalivnog sistema i time se prilagođavamo klimatskim promenama - kažu u "Zelenilu". - Novi zalivni sistemi će doprineti tome da se cisterne sa vodom rasterete i da mogu da se upute u druge delove grada.

PROČITAJTE JOŠ - Opština Žitište ulaže u razvoj sela, Čestereg dobio najviše

Izgradnja atmosferske kanalizacije u Dunavskom parku trebalo bi da reši i problem sa travnjacima. Iako su, kako kažu u "Zelenilu", pojedini krivili "Ledenu šumu", odnosno klizalište, koje se zimi postavlja u parku, za uništavanje travnjaka, to nije tačno. Problem sa travnjacima, objašnjavaju u ovom preduzeću je upravo zbog atmosferske kanalizacije.

- Deo parka je niži od nivoa Dunava i prilikom većih padavina, voda se zadržava, i to je dugogodišnji problem - objašnjavaju u "Zelenilu. - Izgradnja atmosferske kanalizacije će to regulisati. Kada je reč o jezeru, u njemu će biti postavljena nova podloga, jer sadašnja propušta vodu. Jezero neće menjati oblik, ostaće isto kao do sada.


RADOVI U KAMENIČKOM PRI KRAJU

DRUGA faza radova u Kameničkom parku je pri kraju. Postavlja se rasveta na solarnu energiju duž trim staze, rekonstruisana su tri toaleta i postaviće se teretana na otvorenom. Ove radove u drugoj fazi, zajedno finansiraju Grad i Pokrajina sa po 35 miliona dinara, kao i prethodnu.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije