Niže cene stoke u Jadru

V. M.

subota, 21. 09. 2019. u 10:41

Ниже цене стоке у Јадру

Foto A.Stanković

Stočari i ratari u podrinjskom kraju sve su više na gubitku; Stoka je pojeftinila, u proseku, skoro 100 dinara od početka godine

CENA stoke je u Jadru, Podrinju, Rađevini, Azbukovici i Podgorini u osetnom padu, pa se po cenu od 180 do 220 dinara može da kupi prase "žive vage", jagnjad su oko 250 dinara, debele svinje nešto više od 100 dinara, ovce od 150 do 200 dinara.

Stoka je pojeftinila, u proseku, skoro 100 dinara od početka godine. Cena nove pšenice je 18 dinara po kilogramu. Rod je odličan, a prinosi se kreću od tri do šest metričkih centi po hektaru. Mnogi ratari će radije pšenicu da zadrže u ambarima, da je mešaju, sa kukuruzom i sojom za ishranu stoke.

- Cena pšenice jeste mala, ali, ako domaćin ima svoju mehanizaciju, ostaće mu u džepu 30 odsto više para, nego što je uložio - kaže ugledni domaćin iz Grnčare Milan Vasiljević. Ko nema svoju mehanizaciju, a još nema ni stoku kroz koju bi "proturio" i seno i žitarice, nema neku vajdu, ali sve je bolje nego kad se samo sedi i gleda u nebo. - Vršaj pšenice je 100 evra po hektaru, ali onaj ko ima svoj kombajn to obavi sa trećinom tih para, tako što kupi samo gorivo, a zarađuje kod drugih koji nemaju mehanizaciju.

PROČITAJTE JOŠ - INVESTICIJA VREDNA 45 MILIONA EVRA: Izgradnja fabrike čokolade „Beri Kalebo“ (FOTO)

Seljaci se žale i na malu otkupnu cenu bikova tovljenika za koje ovdašnji mesari daju najviše dva evra po hektaru. Kvalitetna telad se teško pronalaze, a kad se nađu onda za njih valja platiti pet evra po hektaru.

- Ko nema svoje krave muzare i svoju matičnu telad, koju zadržava za tov je čist gubitnik, pogotovo ako nema svoje seno čija je cena, sada, 160 dinara po bali, a brzo će biti skoro dva evra - pričaju nam zemljoradnici iz sela Straže, kod Loznice. - U mnogim selima je teško naći kuću koja prodaje sir i kajmak, a otkupna cena mleka je tek od 23 dinara, mada masna jedinica bude i do 4,2 odsto!


POMOĆ OD KOMŠIJA

NAJBOLjE prolaze stočari u najudaljenijim selima Gornjeg Jadra, posebno pod Cerom, koji imaju ispašu za stoku. Mnogi koriste i imanja komšija, koji su se odselili, pa ih mole da im budu od koristi, kako se imanja ne bi potpuno zakorovila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije