Bolja seoska njiva od firme u Beogradu

D. ZEČEVIĆ

20. 09. 2019. u 20:02

Боља сеоска њива од фирме у Београду

Ljubinka Petrović ,foto D.Z.

Kako je Ljubinka Petrović (65) iz Točana kod Kuršumlije trgovinu zamenila poljoprivredom. Na roditeljskom imanju zasadila 1.000 stabala šljiva, drži svinje, i uživa u svemu što radi

KADA je 2003. godine napustila posao u jednom trgovinskom centru u Beogradu i vratila se u selo da neguje majku, Ljubinka Petrović (65) iz kuršumlijskog naselja Točana nije ni slutila da će tada zapušteno seosko imanje postati njeno novo "zanimanje". Umesto trgovca, Ljubinka, doskora žiteljka Beograda, postala je poljoprivrednica u rodnom selu.

- Iako sam se vratila u selo da se brinem o bolesnoj majci, nisam ni slutila da ću tu ostati. Međutim, kada sam počela s poslovima oko imanja, s vremenom se javljao sve veći izazov, tako da sam ubrzo donela definitivnu odluku da ostanem ovde - priča nam Ljubinka, u kraju poznatija pod nadimkom Maca, a koju komšije i prijatelji znaju kao vrednu ženu koja se ne libi da radi i najteže seoske poslove.

Naime, osim ratarstvom, uzgojem pšenice i kukuruza, koje je s vremenom potisnula u drugi plan, Ljubinka je na svom imanju počela da uzgaja voće, pre svega šljive kojih sada ima oko 1.000 stabala.

- Prvi šljivik podigla sam 2013, a druga dva tokom naredne dve godine - ponosno ističe vredna žena koja se poslednjih dvadesetak dana posvetila berbi šljiva.

Pročitajte još - Posao: sediš, plata: 35.000 i niko neće!

I dok je nekoliko tona već prodala otkupljivačima, veli da nastavlja sa berbom za sopstvene potrebe jer, šljive koje ne proda, ostavlja za rakiju... Svake godine ispeče po više stotina litara rakije koju, priznaje, više poklanja rođacima i deci u Beogradu, nego što proda.

- Imam vrednog unuka u Beogradu koji se, kada mu obaveze dozvole, bavi prodajom rakije, ali koji, kao što je to običaj u našem kraju, jednu količinu obavezno pokloni svojim prijateljima - priča Ljubinka koja se bavi i stočarstvom, jer u svom oboru drži svinje, ćurke i druge životinje.

Ljubinka sakuplja šljive i za rakiju Foto D. Z.

Navikla na zdravu hranu, koju sama proizvodi, ističe da se nije pokajala zbog odluke da ostane da živi na selu, iako je nekada dan prekratak da završi sve obaveze.

Pročitajte još - Đurđići u selo vratili nadu

- Iako sam uspela da ostvarim penziju i za sebe bih imala dovoljno za solidan život, srećna sam što sam oživela domaćinstvo na kojem sam rođena i što mogu da priuštim zdravu hranu deci koja mi žive u Beogradu - dodaje Ljubinka, dok nam pokazuje razne vrste voća koje je zasadila u dvorištu.

PAPRIČICE IZ SAKSIJE

JEDNAKO ponosna je i na cvetnu oazu ispred kuće, kao i na saksije sa ljutim papričicama, koje su kaže ne samo ukrasne već i jestive. Jer, ova žena uživa u svemu što radi. I kada žanje žito i kada vozi traktor i kada sakuplja šljive... Jedino je, kaže, razočarana zbog ograničenih mogućnosti oko plasmana proizvoda, tako da se prodaja žita, ali i voća, često ne isplati.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije