KUTIJA JAVLjA: Vreme je za lek!

J. ĆOSIN

petak, 20. 09. 2019. u 16:30

КУТИЈА ЈАВЉА: Време је за лек!

Aplikacija zvoni i svetli Foto M. I.

Niški studenti osmislili pametnu napravu koja vodi računa o redovnom uzimanju terapije. Šalje zvučne i vizuelne signale. Prati se preko mobilne aplikacije

KAKO bi pomogli starim i dementnim ljudima, ali i onima koji se o njima staraju, šestorica studenata niškog Elektronskog fakulteta, došli su na ideju da naprave pametnu kutiju za lekove koja, osim što korisnike zvučnim signalom podseća da na vreme uzmu terapiju, pametna kutija putem aplikacije, obaveštava negovatelje da je osoba uzela lek.

Na ideju da naprave ovakvu kutiju koja bi umnogome olakšala život starijim osobama i pomogla im da redovno uzimaju svoju terapiju, došla su šestorica niških studenata.

- Ideja je bila da razvijemo sistem koji će pomoći starim i dementnim osobama. Međutim, on pomaže i starateljima jer ih obaveštava da li je lek uzet i kada - objašnjava student Elektronskog fakulteta u Nišu Marko Ilić.

Pročitajte još - MELEM ZA SLAVE, SVADBE I PRAZNIKE: Maturanti izmislili lek za mamurluk, a tajna je u...

On ističe da je "pametna kutija za lekove" još u pilot-fazi, ali da bi već krajem septembra trebalo da bude gotov prvi primerak.

- Ona bi imala osam pregrada, u koje se stave lekovi, u svakoj pregradi bi išla doza za nedelju dana. Nakon toga, uz pomoć aplikacije na telefonu, odredi se koja pregrada, koliku dozu lekova i u koje vreme izbacuje. Biće tu i bočica u koju će ispadati lekovi, vrlo precizno izmereni, da osoba slučajno ne pogreši i ne prekorači dozu. Kutija će signalizirati i svetlosnim i zvučnim signalima, dešava se da starije osobe slabije vide ili čuju, da treba da se popije lek. Kada se uzme lek, aplikacija na telefonu signalizira da je lek popijen - pojašnjava Ilić.

Studenti Elektronskog fakulteta u Nišu Foto J. Đ.

Da bi pametna kutijaobuhvatala sve potrebe korisnika, kaže student Vojislav Dimitrijević, trenutno rade istraživanje gde će uvideti da li i šta treba dodati kako bi naprava bila što korisnija.

Pročitajte još - Patenti prave milijarde

Ideja o pametnoj kutijiušla je u prvih 10 najboljih ideja na SIA (Social Impact Award) takmičenju, na kome učestvuje ekipa niških studenata Elektronike Take care. - Suština takmičenja je podrška mladim talentima i njihovim idejama koje će doprineti društvu. U finale ulazi 10 najboljih ideja. Poenta je da se na kraju izaberu tri najbolje ideje koje dobijaju novčanu nagradu za podstrek i kao vetar u leđa da se pokrene dalji razvoj i doprinos društvu - kaže Dimitrijević.

Foto M. I.

NASTAVLjAJU SA NARUKVICOM

KADA budu završili sa razvojem pametne kutije, kažu ovi studenti iz Niša, u planu imaju da razviju i pametne narukvice.

- Pametna narukvica će imati tri funkcije. Prvo, bila bi povezana sa pametnom kutijom i signalizirala bi kada lek treba da se popije. Drugo što smo zamislili je GPS praćenje, jer se često desi da se dementne osobe izgube kada izađu negde. Treća stvar jeste da može da se prate vitalne funkcije, kao što je puls, na primer. Sve će to moći da se prati, takođe, pomoću aplikacije - ističe Ilić.

Foto M. I.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije