MUKE PENZIONERA NA PUTU ZA PARAĆIN: Za šlepovanje i popravku dao više od polovine penzije

Z. RAJIĆ

četvrtak, 19. 09. 2019. u 17:40

МУКЕ ПЕНЗИОНЕРА НА ПУТУ ЗА ПАРАЋИН: За шлеповање и поправку дао више од половине пензије

"Sto kec" stao, majstori se ovajdili Foto Lična arhiva

Vrbašaninu stao "Stojadin" kod Vrčina, a mehaničari mu zagorčali dalje putovanje

PENZIONER T. S. iz Vrbasa proveo se ovih dana kao bos po trnju zbog kvara na automobilu tokom putovanja u Paraćin. Za šlepovanje do servisa i popravku "stojadina" dao je više od polovine svoje penzije. Motor "sto keca" iznenada je stao kod Vrčina, a vozač, sa kojim je putovala i njegova supruga, izašao je iz kola da pogleda šta se desilo.

- Dok sam pokušavao da otkrijem gde je zapelo, pojavio se drugi vozač, koji je pitao treba li pomoć. Odgovorio sam potvrdno, ali ni on ništa nije mogao da uradi, pa mi je predložio da odvuče auto do najbližeg servisa - priča za "Novosti" penzioner, koji nije ni slutio kako će biti "ošišan".

Za šlepovanje kilometar i po do servisa, "drug na drumu" naplatio mu je 3.000 dinara, "za potrošeno gorivo i uslugu".

- U servisu su odmah utvrdili da je problem sa auspuhom i kočionim sistemom. Skinuli su srednji lonac auspuha i namestili polovni, a zatim stavili cev od pola metra, koju su sastavili sa zadnjim loncem. Zamenili su i kočioni cilindar na zadnjem levom točku. Razumem se u mehaniku i znam da sav taj polovni materijal, kojim su serviseri otklonili defekt, ne košta više od 2.000 dinara - kaže vozač "stojadina".

Pročitajte još - Ne prihvatamo monopol na šlepanje

Utoliko je više bio šokiran kad mu je rečeno da popravka kvara košta 12.000 dinara.

- Efektivno su radili najviše sat vremena, a "praznim hodovima" su stvarali utisak da je kvar veći nego što jeste - ogorčen je penzioner.

On nije dobio ni račun za plaćenu popravku, a kad je čuo koliko treba da plati, od muke, kako kaže, nije imao snage ni da progovori.

- Duša me boli zbog prevare koju sam doživeo. Sumnjam čak i da je "šleper", koji mi je uzeo 3.000 dinara, u dilu sa servisom. Mehaničari u servisu su za sat vremena na tuđoj nevolji zaradili kao sezonci na njivama za deset dana "krvavog" rada - zaključio je penzioner, koji bi želeo da njegov slučaj, ako je ikako moguće, bude pouka i upozorenje drugim vozačima da izbegavaju pohlepne servisere.

Pročitajte još - Za 2.000 dinara dobija se šlepovanje do servisa

MALI KVAR, VELIKI RAČUN

MLADI automehaničar iz Vrbasa Nikola R., koji radi kao pomoćnik u jednom auto-servisu, potvrđuje da je T. S. platio prevelik ceh za relativno mali kvar.

- Kad se menja lonac auspuha, majstor u servisu uglavnom naplati samo cenu tog dela, a zamenu uradi gratis, jer je to jednostavna operacija, sa odvrtanjem par šrafova, što može da obavi i sama mušterija - zaključuje Nikola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije