Putin pre Erdogana prozreo Gulena

J.S.

sreda, 18. 09. 2019. u 14:28

Путин пре Ердогана прозрео Гулена

Foto:KCNS

U KCNS priređeno predavanje o delovanju Hizmet pokreta i njegovim političkim poledicama. Pokret bivšeg turskog imama bio popularan i u Rusiji ali samo do dolaska Putina na vlast
RELIGIJA je bitan, multidimenzionalni fenomen koji utiče na politiku i na međunarodne odnose, a u današnjem svetu jedan od najaktivnijih transnacionalnih religijskih aktera je Hizmet pokret koji je šezdesetih godina prošlog veka u sekularnoj Republici Turskoj osnovao bivši turski imam Muhamed Fetulah Gulen.

Ovo je sinoć na tribini u Kulturnom centru Novog Sada kazala msr Mirela Lončar, doktorant Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu i autorka naučne monografije „Osnove političkog delovanja Hizmet pokreta“.


Lončar je u nastavku podsetila da se Gulen od 1999. godine nalazi u SAD, u samonametnutom izgnanstvu, čekajući moguće izručenje u Tursku zbog optužbi za pokušaj puča u toj državi 2016.godine. Bilateralni odnosi Turske i SAD narušeni su poslednjih godina zbog odbijanja Amerike da Gulena izruči turskoj državi povodom njegovog pokušaja puča i svrgavanja Erdogana. Gulen se i dalje nalazi u Pensilvaniji.


Njegov pokret se deklariše kao društveni pokret utemeljen u vrednostima islama. Cilj je stvaranje transnacionalnog društva – zlatne generacije idealnih ljudi. Od devedesetih godina prošlog veka pokret se proširio izvan granica Turske i formirao institucije i organizacije, prvenstveno obrazovnog karaktera, svuda u svetu.


Prva „stanica“ ekspanzije bila je centralna Azija (zemlje bivšeg SSSR-a) gde se 1999. godine formira čak 75 institucija, a najviše ih je formirano u Kazahstanu( 29). Potom se one šire i na Balkanu (ima ih oko 40)a najprisutnije su u Albaniji. Kada je reč o Evropi, pokret je najuticajniji u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.


PROČITAJTE I: Novi Sad daje 12 lokacija za javne garaže


Zanimljivo je da su Gulenove institucije bile popularne i u Ruskoj Federaciji do 1999. godine, ali dolaskom na vlast Vladimira Putina, one su zatvorene.


– Može se reći da je Putin prozreo pravu prirodu delovanja Gulenovog pokreta i pre prvog sukoba Gulena sa Erdoganom – rekla je Mirela Lončar.SRBIJA VODEĆI AKTER


-SRBIJA je u vreme Gulenovog puča pružila podršku Turskoj. Danas beležimo podatak da od svih balkanskih zemalja Srbija ima najbolje trgovinske odnose sa Turskom. Štaviše, Turska smatra Srbiju ključnim akterom u kreiranju nove ere na Balkanu – zaključila je svoje predavanje Mirela Lončar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije