Novi Sad daje 12 lokacija za javne garaže

Z. GRUMIĆ

17. 09. 2019. u 21:33

Нови Сад даје 12 локација за јавне гараже

Srđan Kružević na sednici Skupštine grada Foto D. Dozet

Skupština grada u utorak prihvatila koncesioni plan. Privatni partner gradi, održava i plaća naknadu u narednih 40 godina

PREDLOG Gradskog veća da Novi Sad dobije 12 novih javnih garaža kroz postupak koncesije dobio je u utorak od odbornika "zeleno svetlo", čime su stvoreni uslovi da počne postupak traženja privatnog partnera u tom velikom projektu, vrednom 42 miliona evra.

Kako je konstatovano na 53. sednici Skupštine grada, izgradnjom podzemnih i nadzemnih objekata sa ukupno oko 2.600 parking-mesta u velikoj meri bi bio rešen hronični problem parkiranja vozila, kojih je sve više kako grad raste i napreduje.

- Očekujemo da se na naš poziv prijave preduzeća koja imaju velikog iskustva u tom poslu i koja će u toj oblasti doneti gradu najsavremenije tehnologije i odgovarajuće kapacitete - istakao je zamenik gradonačelnika Srđan Kružević.

Odgovarajući na primedbe odbornika opozicionih SRS i DjB, koji smatraju da grad ima finansijskih i drugih mogućnosti da sam izgradi garaže, a ne da budući profit prepušta privatniku, Kružević je odgovorio da nije prevashodno reč o novcu, nego o novim tehnološkim rešenjima koje će doneti najuglednije svetske kuće u toj oblasti.

Pročitajte još - NS: Više garaža uz pomoć koncesije

Detalje koncesionog akta objasnila je pomoćnica gradonačelnika Adrijana Mesarović, naglasivši da je reč o jednom od najvećih projekata javno-privatnog partnerstva u Srbiji.

- Budući koncesionar obavezan je da finansira kompletan projekat kojim će se unaprediti kapaciteti parkiranja u gradu. Koncesija će biti dodeljena na period od 40 godina, a prihodi grada od koncesione naknade projektovani su na iznos veći od 1,4 milijarde dinara. U republički budžet će se, na ime poreza na dobit, sliti više od dve milijarde dinara - navela je Mesarovićeva.

Bećinom glasova usvojen je i izveštaj o izvršenju gradskog budžeta u prvih šest meseci, prema kojem su prihodi ostvareni 87 odsto od planiranog za taj period, dok je realizacija rashoda bila nešto veća od 53 procenta polugodišnjeg plana.

Pročitajte još - Novi Sad: ''Vaga'' se način finansiranja gradnje garaža

Konstatovano je da će najveći deo planiranog, kako na prihodnoj tako i na rashodnoj strani, biti ostvaren do kraja godine.

SUFICIT U DRUGE SVRHE

SNEŽANA Mušicki, šefica odborničke grupe SRS, smatra da se suficit u gradskom budžetu od oko pet milijardi dinara može upotrebiti i za gradnju garaža.

- Suficit čine sredstva koja su već raspoređena za određene projekte, čija je realizacija u toku i prenosi se u narednu godinu. Ako bismo taj novac upotrebili, morali bismo da se odreknemo izgradnje vrtića ili nekog drugog planiranog projekta - objasnio je Kružević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije