NAKON kontrole Sektora za inspekcijski nadzor Odeljenja republičke urbanističko-građevinske inspekcije u Nišu, ispostavilo se da višenedeljni protesti stanara u naselju Dubočica zbog namere da se na gradskom zemljištu, prodatom privatnom investitoru, gradi nova stambena zgrada nisu bili bezrazložni i da je njihovo pozivanje na nezakonitost planova urbanista imalo osnova.

To je potvrdila nadležna inspekcija koja je ustanovila da deo planskog dokumenta za ovaj deo grada nije usaglašen sa Generalnim urbanističkim planom što je u suprotnosti sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Zbog ovoga će republički inspektor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predložiti ministru nadležnom za poslove prostornog planiranja i urbanizma pokretanje postupka za ocenu zakonitosti spornog dokumenta, koji je neophodan pravni osnov da bi budući investitor mogao da dobije dozvole i da započne izgradnju.


PROČITAJTE JOŠ - REŠENjE NA POMOLU: Centar za socijalni rad u Paraćinu dobio v.d. direktora


U odgovoru na peticiju građana naselja Dubočica "Dubočica u srcu" se navodi da će inspekcija predložiti ministru da donese rešenje o zabrani primene planskog dokumenta do njegovog usklađivanja sa zakonom.

Tokom višenedeljnog protesta zbog namere da građane postojećih stambenih zgrada u naselju Dubočica ostavi bez dela slobodne površine, koja se do sada koristila za odmor i rekreaciju, svi zvanični organi grada su isticali da je prodaja dela parka obavljena zakonito, a osnov za to im je bio dokument za koji se ispostavilo da je sporan.

Sa nadležnima u gradskoj upravi, nakon objavljivanja rezultata inspekcijskog nadzora, nismo uspeli da stupimo u kontakt.