ROD krušaka u Srbiji ove godine je toliko podbacio da će velike fabrike, koje koriste ovu voćku za preradu, poput kompanije "Takovo", morati da uvoze krušku. Prof. dr Svetomir Stamenković, koji ima voćnjak koji se prostire na pet hektara u selu Banjica, kod Čačka, objašnjava da je rodila tek trećina u odnosu na lane, a razlozi su prolećni mrazevi, kao i to što je kruška prošle godine prerodila.

Gotovo svi voćari iz ovih krajeva krušku viljamovku, najsočniju i najslađu među kruškama, predaju gornjomilanovačkom "Takovu", koji je dalje prerađuje za prepoznatljivu voćnu rakiju ovog proizvođača. Otkupna cena je ista kao i prošle godine - 34 dinara plus PDV za kilogram.

Lane sam ubrao osam vagona, a ove godine tek 2,7 vagona sa oko pet hektara. Rod i kvalitet dodatno je uništio grad, koji je u dva navrata tukao čačanska sela - rekao nam je dr Stamenković. - Da nije "Takova", mi voćari ne bismo imali kome da prodamo krušku, jer oni ne traže prvu klasu, pošto je prerađuju.

Dr Stamenković ističe da je rod podbacio i u okolnim državama, pa je tako imao ponudu da krušku proda u Bosnu, po neznatno višoj ceni, ali je, kako kaže, ostao veran svom dugogodišnjem partneru - "Takovu". Dodaje da je bilo zainteresovanih kupaca i iz drugih zemalja za izvoz, ali zbog lošeg kvaliteta ove godine ne veruje da će išta završiti na inostranom tržištu.

Menadžer gornjomilanovačke kompanije "Takovo" Aco Lukić ističe da je otkup počeo prošle nedelje, ali da je odmah bilo primetno da ovogodišnji rod neće zadovoljiti potrebe fabrike. Stoga će morati da uvoze krušku, kako bi popunili kapacitete fabrike, a samim tim i kako bi proizveli rakiju od ove kruške koja je osvojila i domaće ali i strano tržište. Još ne zna odakle će je uvesti, s obzirom na to da je slična situacija zadesila i voćare iz okolnih država.


PROČITAJTE JOŠ - MUKE VOĆARA POD RUDNIKOM: Crne pege obraše kruške


Voćar Dejan Ilić iz Čačka pre sedam dana je obrao krušku, sada čeka da ona požuti u gajbama i onda će je prodati otkupljivaču koji će je dalje plasirati "Takovu".

Inače cena konzumne kruške u trgovinama i na pijacama kreće se od 80 do 120 dinara, dok ona iz uvoza ide od 150 do 190 dinara po kilogramu.


PROČITAJTE JOŠ - Voćari u strahu zbog širenja hrastove stenice, boje se da ne napadne voćnjake


SAMO PRERADA

KRUŠKA ovakvog kvaliteta jedino može da ide za preradu, jer konzumne, zbog loših vremenskih uslova, nije ni bilo. Hvala bogu pa postoji ovakva fabrika, inače mi ne bismo znali šta ćemo sa rodom. Ja sam malu količinu ostavio za sebe, planiram, kao i svake godine, da ispečem rakiju za kućne potrebe - zaključio je Dejan Ilić.