Vlada podelila pomoć u kraljevačkom kraju, šteta oko dve milijarde dinara

G. Ć.

17. 09. 2019. u 07:12

Влада поделила помоћ у краљевачком крају, штета око две милијарде динара

Foto: G. Šljivić

Osamdeset procenata onih koji su pretrpeli štetu dobili su pomoć Vlade Republike Srbije, preostalo je još dvadeset procenata, s obzirom na to da postoji određeni broj žalbi

UKUPNA šteta od junskih poplava u kraljevačkom kraju, sa ukalkulisanim privrednim gubicima, iznosi oko dve milijarde dinara. Ovo je zaključak koji su u okviru Izveštaja o proceni štete od elementarne nepogode na stambenim, pomoćnim, infrastrukturnim i poljoprivrednim objektima usvojili gradski većnici na svojoj jubilarnoj, 100. sednici u ovom sazivu.

- Poplave koje su početkom juna pogodile Kraljevo prouzrokovale su ogromnu štetu, i na infrastrukturi, i u privredi, poljoprivredi, ali i na domaćinstvima. Osamdeset procenata onih koji su pretrpeli štetu na svojim objektima dobili su pomoć Vlade Republike Srbije, preostalo je još dvadeset procenata, s obzirom na to da postoji određeni broj žalbi. Po završetku procedure, i ovi građani koji budu ispunili uslove, dobiće pomoć - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.


PROČITAJTE JOŠ - POPLAVE ŠIROM SRBIJE: Deo Ibarske magistrale kod Kraljeva pod vodom, seosko groblje potopljeno (FOTO/VIDEO)


On je pojasnio da su u ovom Izveštaju osim štete na stambenim, poljoprivrednim i infrastrukturnim objektima, uračunati i gubici privrednih subjekata koji zbog poplave nekoliko dana nisu mogli da obavljaju svoju delatnost, što je izazvalo pomenuti gubitak.


PROČITAJTE JOŠ - POSLEDICE POPLAVA U KRALjEVU: Šteta veća od pola milijarde


- Mi ćemo naravno dobiti pomoć Vlade Srbije. Već smo dobili 114 miliona dinara za regulaciju vodotoka prvog reda i pritoka Zapadne Morave. Domaćinstva primaju pomoć, a u saradnji sa Vladom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, očekujemo još veća finansijska sredstva kako bismo rešili infrastrukturna pitanja - dodao je dr Terzić. - Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta je gotovo završilo sva merenja neophodna za projektovanje mostova. Čim Institut za puteve završi projekte, krećemo u izgradnju.


ISPLATA OŠTEĆENIMA

NA osnovu Uredbe Vlade Srbije, za prvu kategoriju oštećenja na stambenim objektima predviđena je isplata državne pomoći od 120.000 dinara, za drugu kategoriju 200.000, za treću 250.000, za četvrtu 350.000, a za petu kategoriju 600.000 dinara, dok je za šestu, najtežu kategoriju koja predviđa rušenje oštećenog objekta predviđena posebno utvrđena novčana pomoć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije