Murali ukras Bloka

S. BAJIĆ

17. 09. 2019. u 18:21

Мурали украс Блока

Popović ispred svog rada / Žikić na delu / Foto S. B.

Završen dvonedeljni festival ulične kulture "Opens distrikt"

MEĐUNARODNI festival ulične kulture, "Opens distrikt", kao sastavni deo "Omladinske prestonice Evrope 2019", u prethodne dve nedelje ugostio je više od 20 umetnika iz zemlje i inostranstva koji su učešćem u radionicama učili osnove crtanja grafita, di-džejinga, družili se i razmenjivali iskustva. Poseban segment manifestacije bilo je oslikavanje murala na zgradama u Bloku, žurka u tom delu grada za ceo komšiluk i goste, kao i nastupi 15 profesionanih takmičara u ekstremnim sportovima.

- To je prvi put da se ovako nešto organizuje, ne samo u ovom delu Evrope - kaže Valentina Antić, koordinatorka za međunarodnu saradnju OPENS.

Umetnici su ostavili poseban trag oslikavajući murale na pet zgrada u naselju Blok i svakodnevnim učešćem u umetničkim radionicama. Andrej Žikić Artez (31) iz Beograda sedam dana je radio mural "Igra mačke i miša" na dizalici. Petar Popović Piros (30) iz Kruševca "stavio" je globus na fasadu zgrade u Gagarinovoj.

- U saradnji sa OPENS, slikao sam murale u Banjaluci, Solunu, Budvi, Podgorici, Zagrebu, Mariboru i sada, u Novom Sadu - kaže Popović.


VRATOLOMIJE

VELIKO finale manifestacije, održano na Platou Vujadina Boškova minulog vikenda, pratilo je oko 7.000 ljubitelja ekstremnih sportova koji su uživali u nastupima svetski poznatih vozača skejta, be-em-iksa, rolera i trotineta na posebno projektovanom "skejt parku – rampi".


PROČITAJTE JOŠ - Novosađanima stižu vozila sa klimom i internetom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije