Obustava rada u slovenačkoj fabrici u Valjevu

B. P.

16. 09. 2019. u 16:35

Обустава рада у словеначкој фабрици у Ваљеву
Obustavu rada organizovali su Samostalni sindikat metalaca Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata “Gorenje”
RADNICI prve smene Fabrike rashladnih aparata “Gorenja” u Valjevu, njih nekoliko stotina, u ponedeljak su učestvovali u četvoročasovnom štrajku. Obustavu rada organizovali su Samostalni sindikat metalaca Srbije i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata “Gorenje”, a zahtevi su da se iz procedure povuče sporazum između poslodavca i zaposlenih, isplata putnih troškova za sve kojima nisu obračunati od 1. jula 2016. do 31. decembra 2018. godine sa zateznom kamatom, te naknade za uslove rada i razlike u platama.

Pročitajte još: "Gorenje" hladi samo iz Valjeva

Od poslovodstva sindikati traže i isplatu naknada za uslove rada od 5.000 dinara, te da se realizuje projekat restorana za ishranu svih zaposlenih. Zahtevaju i isplatu drugog dela regresa od 12.000 dinara i povećanje plata za 15 posto.
- Poslodavac radnicima duguje putne troškove za četiri i po godine i zahtev je bio da im se isplati naknada bez kamate, oko 120.000 dinara po zaposlenom koji je imao pun fond radnih dana – kaže Slobodan Stanojlović, predsednik SSMS “Gorenja” u Valjevu. - Međutim, poslodavac je saopštio da potraživanja u vezi plata zastarevaju posle tri godine. Odnosno, da će nam isplatiti putne troškove za dve i po godine sa nekom kamatom, oko 95.000 dinara po zaposlenom. Zahtev za povećanje zarada je analogija onome što su dobili radnici “Gorenja” u Sloveniji, smatramo da je realno da budu povećane i u Srbiji, jer je isti vlasnik kompanije.

BEZ REZULTATA

Na ranije dogovorenom sastanku poslovodstva sa sindikalcima, u ponedeljak, nezvanično saznajemo da nije ništa dogovoreno. Sindikalci su, navodno, poslodavcu dali rok od dve nedelje da se izjasni o njihovim zahtevima, a ako odgovor bude negativan uslediće jednodnevni štrajk. O situaciji u fabrici u Valjevu, poslovodstvo “Gorenja” nije se u ponedeljak oglašavalo.

GORENjE”: ISPLATA TROŠOVA U ČETIRI RATE


Na sastanku sa predstavnicima sindikata održanom u ponedeljak, poslodavac je saopštio da će svim zaposlenima, bez obzira da li još rade u “Gorenju” u Valjevu ili ne od 25. septembra pa do kraja 2019. godine u četiri mesečne rate isplatiti troškove koji nisu zastareli. Poslodavac je spreman da razgovara o povećanju plate nakon rezimiranja poslovnih rezultata ostvarenih od januara do novembra ove godine, a saopšteno je da je u toku izrada sistematizacije u šta će biti uključeni i reprezentativni sindikati. Takođe, septembar naredne godine krajnji je rok za početak rada kantine, a do tada će svi zaposleni dobijati naknadu za topli obrok, saopštilo je poslovodstvo “Gorenja”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)