MIHAJLO Rakić (36), graditelj gudačkih instrumenata, početkom godine je zvanično preuzeo "Atelje-radionicu Rakić" od oca Stevana, čuvenog majstora za izradu muzičkih instrumenata ne dozvolivši da se redak, ali neophodan filigranski zanat ugasi. On je, kako ističe, umeće sticao uz oca, gotovo od malih nogu, zatim i kao učenik muzičke škole, da bi se posle petogodišnjeg staža u pečalbi u Norveškoj, vratio da nastavi porodičnu tradiciju.

- U Oslo sam otišao kao majstor za popravku muzičkih instrumenata i tamo usavršio zanat i izgradio samopouzdanje - kaže Mihajlo, za "Novosti". - U Norveškoj se posebno vrednuje usluga, vreme košta i na prvom je mestu kao i posao, pa su i cene, konkretno mog rada, najmanje tri puta više nego ovde. Kod nas se više vrednuje materijal. Recimo, kod nas je promena struna na gudalu oko tri hiljade dinara, a tamo je 100 evra.

Jedinstvenu radionicu za popravku violina, viola, violončela i kontrabasa, tri decenije je vodio Mihajlov otac Stevan, violončelista sa diplomom Muzičke akademije, vodeći graditelj gudačkih instrumenata u Srbiji. Uz zapažene izvođačke uspehe kao solista i član kamernih ansambala, Stevan se bavio i pedagoškim radom, a posebno problemima izrade vrhunskih muzičkih instrumenata.


PROČITAJTE JOŠ - Kragujevčanin jedan od najpoznatijih graditelja violina u Srbiji


- Otac se usavršavao u radionici Bate Salaćanina u Zemunu, položio majstorski ispit i pokrenuo sopstvenu radionicu za izradu gudačkih instrumenata. U tome mu je veoma korisno bilo izvođačko i znanje stečeno tokom studija. Svakako da mi mnogo znače njegove sugestije i korisni saveti jer je cilj da se instrumenti koji izađu iz radnje odlikuju veoma dobrim zvukom i kvalitetom izrade.

Mihajlo je, jednako kao i otac Stevan, violončelista ali se u potpunosti posvetio reparaciji i izradi instrumenata. U radionicu, kako potvrđuje, sada dolaze učenici profesora koji su bili mušterije kod njegovog oca, a redovno sarađuju sa muzičkim školama u Novom Sadu, Vojvodini, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.


PROČITAJTE JOŠ - Pusti san našeg Stradivarija


OD JAVORA I SMREKE

- OTAC izrađuje majstorske violine, naravno od javora i smreke, i dobitnik je mnogobrojnih internacionalnih nagrada. Na takmičenju graditelja gudačkih instrumenata, održanom u Kremoni u Italiji, 2009. godine, njegova violina zauzela je ukupno 24. mesto od 198 rangiranih instrumenata, a tonski je zauzela 19. mesto. U radionici je trenutno u početnoj fazi izrada violine po modelu "Stradivari" iz 1704. godine - kaže Mihajlo.