Čivijada uz svirku i karneval

Aleksandra DELIĆ

15. 09. 2019. u 08:30

U Šapcu ovog vikenda održava se belosvetski sajam humora i satire. Nastup 100 malih tamburaša, "Folklorijada" sa 1.000 izvođača

Чивијада уз свирку и карневал

Foto A. Delić

BELOSVETSKI sajam humora i satire "Šabačka čivijada", koja se održava kao uvod u "Malogospojinsku svetkovinu" (21. septembar), ove godine nadmašila je očekivanja i zvanica i domaćina. Kroz Šabac su protutnjali strani i domaći karnevalisti, igralo je 1.000 folklorista, sviralo 100 tamburaša, a sve uz nezaobilazni satirični humor, po čemu su čivijaši nadaleko poznati.

- Narode čivijaški, humoristička inteligencijo, čuj i počuj, a ponešto i prečuj... - ovo je početak govora čivijaškog dobošara, glumca Borivoja Božanića, koji je svečarskih dana odzvanjao ulicama sa neumornog fijakera. A Šapčani, kao zapeta puška, samo su čekali da izađu na trgove.

Na najvećem gradskom trgu, ispred hotela "Sloboda", odzvanjao je program "Nek se točak pokrene", a taj točak su, ove jeseni, simbolično pokrenuli Raduško Janković, glavni šabački karnevalista, koji je i najodgovorniji za dolazak karnevala u Šabac, i poznati neuropsihijatar dr Stevan Stanković.

- A i ko bi drugi! - komentarisali su Šapčani uz opaske da nijedan stručnjak, ni karnevalista ni psihijatar, ovde ne može mnogo pomoći. Ipak, nije ih ni to što smatraju da ih tišti omelo da, nepogrešivo, za kraljicu karnevala izaberu najlepšu - Eminu Kaljević. A potom, usledila je "Šampitijada", karneval ljubimaca, igra i pesma kulturno-umetničkog ansambla iz Grčke...

POSLE svirke i zabave, u Šapcu obavezno ide red smeha, ali finog, čivijaškog, pa je tako čivijaški žiri za najbolju karikaturu izabrao rad Milene Jovanović, akademske slikarke iz Šapca. Najbolji aforizam napisao je Ninus Nestorović iz Novog Sada, a najbolju satiričnu priču Tomislav Drvar iz Sombora.

ŠABAČKA "ZORKA" Veoma je posećena bila izložba o nastanku fabrike "Zorka" koju je upriličio najstariji šabački foto-reporter, hroničar i bloger Dragan Petrović. Kroz galeriju Kulturnog centra ovih dana, evocirajući uspomene na zlatna vremena, neumorno je marširala armija bivših radnika nekadašnjeg hemijskog giganta koji je, smatra se, podigao Šabac.

Šapčanima je dušu razgalila i knjiga "Šabačka čivijada", ovdašnje novinarke i književnice Stane Munjić, koja je, praktično, sabrala prvih 50 godina šabačkog šeretluka na jednom mestu, sve učesnike i predsednike čivijaške republike, viceve i šale koje su izrekli, ali i "istrpeli".

Dečji karnevali - Predškolske ustanove "Naše dete" i mališana iz cele Srbije - u centru Šapca napravili su veseli kolaps, a roditelji, rođaci i vaspitači utrkivali su se ko će lepšu fotografiju da napravi. Dok su učesnici važno paradirali prerušeni u princeze i vile, u betmene i kraljeve...

Da upotpune priredbu, postarali su se "Čivijaški genijalci", koji su pustili helijumske balone sa porukama zašto sve treba posetiti Šabac, svojevrsni poziv ovdašnje Turističke organizacije (TOŠ), koja je organizator "Čivijade". Na gradskom trgu nastupilo je 100 malih tamburaša iz zemlje i regiona, da bi potom usledila "Čivijaška folklorijada" sa preko 1.000 izvođača.


ZA karneval beba i trudnica, Šapčani su konstatovali da je to njihova parada ponosa, a za "Veliki čivijaški karneval", sa preko 500 učesnika iz inostranstva, opet, da - nema "golih žena". Čivijaši koji će vam na pitanje da li znaju da sviraju trubu odgovoriti spremno sa: "Nisam probao", po svojoj prirodi nekako su skloni da veruju da sve znaju bolje.

Valjda zbog ove okolnosti, okupili su satirični krem, a za predsednika Čivijaške republike ove godine, iz inata, proglasili pravnika i pisca Miodraga Mojića i predali mu u ruke ključeve grada. On je na čivijaškom tronu nasledio Predraga Koraksića Koraksa, a ovaj Branislava Lečića...

PROČITAJTE JOŠ - Dobošar otvara "Čivijadu"

NIJE nikakva novost da je "Čivijada" šezdesetih godina bila zabranjivana zbog "ideološkog skretanja", pa onda menjana do neprepoznatljivosti, da joj se 2000. godine, na primer, prognozirao sumorni scenario gašenja. Jer, kako su tada govorili šabački politički oci - sve može da se javno saopšti pa za satirom više i nema potrebe.

Ali, da zaista svako vreme nosi svoje breme, dokaz su čivijaški predsednici, među kojima su bili Nela Eržišnik, Branko Ćopić, Seka Sablić... Kako god bilo, Šapčani su, uz koncert Željka Vasića, u subotu uveče do kasnih sati slavili na najvećem gradskom trgu.

UTAKMICE VEČITIH (NE)PRIJATELJA

TRADICIONALNO, igrane su u Šapcu utakmice između glumaca i konobara, i između političara i novinara. Ovi poslednji na dresovima su ispisali: "Ua cenzura", ali odgovor na to ko i koga u Šapcu zaista cenzuriše ne bi mogla nikako da pruži jedna "Čivijada".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije