Žene teško do imovine

Z. RAJIĆ

14. 09. 2019. u 16:14

U Vrbasu održani skupovi za motivisanje pripadnica nežnijeg pola: Želimo da čujemo glas žena iz ruralnih sredina, da vidimo s kakvim se problemima susreću

Жене тешко до имовине

Više šansi za žene na selu

PROTEKLIH dana u opštini Vrbas održana su dva skupa posvećena motivisanju i osnaživanju pripadnica nežnijeg pola. U Kucuri je organizovana tribina "Žene žive i na selu", a u Vrbasu dvodnevna radionica "Aktivne devojčice".

- Želimo da čujemo glas žena iz ruralnih sredina, da vidimo s kakvim se problemima susreću i šta je to što im onemogućava funkcionisanje kakvo pruža grad. Cilj je i da se žene sa sela podstaknu za odlazak na preventivne zdravstvene preglede - predočila je Maja Mišković, predstavnica kompanije za odnose s javnošću Color Media Comunication iz Petrovaradina, koja je organizovala tribinu u Kucuri zajedno sa Ženskim centrom "Horizont" iz Vrbasa.

U Kucuri, kao i u ostalim vojvođanskim selima, primetno je da se žene znatno manje od muškaraca pojavljuju kao nosioci poljoprivrednih gazdinstava ili vlasnici imovine. Nastavnica biologije Vesna Ragaji Cap, koja je učestvovala u diskusiji, istakla je i da žene na selu teže dolaze do posla.

ŽC "Horizont" je pokrenuo projekat "Snaga je u tebi", namenjen ženama, u koji je uključen velik broj Kucuranki. Posredstvom "Horizonta" one su zastupljene i u Lokalnoj akcionoj grupi (LAG) "Srce Bačke", zasnovanoj na partnerstvu susednih opština Vrbas i Kula, koje treba da doprinese ruralnom razvoju, posebno u oblastima privrede, poljoprivrede i turizma.

- Povezivanje dveju opština omogućiće da LAG konkuriše za sredstva Ministarstva poljoprivrede, namenjena merama ruralnog razvoja, kao i umrežavanje lokalnih činilaca, što predstavlja budućnost, pogotovo u ženskom preduzetništvu - naglasila je predsednica "Horizonta" i potpredsednica LAG "Srce Bačke" Mirjana Koprivica.

POČETI OD PORODICE

PREDSEDNIK Opštine Vrbas Milan Glušac, koji je prisustvovao i tribini u Kucuri i radionici u Vrbasu, rekao je da položaj žena zavisi pre svega od porodica u kojima žive.

- Tu bi trebalo da počne ispravljanje grešaka, a onda da pomognu pokrajinska i republička vlada i lokalna samouprava - poručio je Glušac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije