ISKORIŠĆAVAJUĆI činjenicu da je ukus čačanskog, milanovačkog ili dragačevskog kajmaka i sira prepoznatljiv širom Srbije, vispreni i marljivi ljudi iz ovih krajeva došli su na ideju da otvore porodične mini-mlekare. Ovakvih "radionica" u Dragačevu i okolini trenutno je šest, u Čačku i okolini Milanovca još toliko, a sve rade sa ozbiljnim profitom, a pritom pomažući stočarima u njihovom komšiluku da imaju siguran otkup mleka.

Od 1999. godine svoju mlekaru ima porodica Stevanović iz Goračića, a u njoj su zaposlene tri generacije ove familije. Osnovana je kao porodična firma sa desetak zaposlenih, a uskoro bi trebalo da u Čačku otvore mlekaru većeg kapaciteta, čiju su izgradnju finansirali sopstvenim sredstvima i uz pomoć kredita.

- Dnevno otkupljujemo od naših komšija iz gornjeg dela Dragačeva oko 6.000 litara mleka, dok ćemo već krajem ove godine biti u mogućnosti da dnevno preradimo i do 40.000 litara. Trenutno na mesečnom nivou proizvodimo oko 27.000 kilograma sira i 4.500 kilograma kajmaka - rekao nam je Radosav Stevanović.

Pročitajte još - Škola gradi mini-mlekaru

Njima plasman nije problem, jer njihove proizvode distribuiraju gotovo po celoj teritoriji Srbije, posebno u Beogradu, Nišu, Subotici, Pirotu, Bajinoj Bašti, obližnjem Čačku... Radosav dodaje da ima dosta zainteresovanih kupaca iz inostranstva, ali da oni ne izvoze, jer nemaju ni tražene količine, a ni potrebne papire za izvoz, što će se promeniti kada od sledeće godine započnu proizvodnju u novom objektu.


Još jedna takva mlekara osnovana je ove godine, početkom aprila u Tolića kosi, kod Pranjana, podno Suvobora, planine čije ime je mlekara i ponela. Ovde se dnevno prerađuje i više od 5.000 litara mleka, a sve poslove uglavnom vodi Aleksandar Glišić (24), preduzimljivi čovek, apsolvent Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.


CENE CENA sireva iz ovih mlekara je raznovrsna i kreće se od 300 do 450 dinara po kilogramu, a kajmaka u rasponu od 650 pa čak do 900 dinara. Punomasni sirevi su dosta skuplji, kao i, recimo, kozji, koji se prodaje po 700 ili 800 dinara po kilogramu.

- Ovo je porodično preduzeće sa 14 radnika. Imamo 15 muznih krava i još 19 junica i bikova - kazao nam je Aleksandar. - Proizvodni program u besprekorno uređenom pogonu obuhvata beli sir, kajmak "suvobor", kačkavalj i papriku u pavlaci. Naše tržište su Gornji Milanovac, Čačak, Kragujevac i Beograd i nadamo se proširenju posla, jer možemo da preradimo i 10.000 litara mleka u danu.

Zasada ovi vredni mlekari imaju dovoljne količine mleka za preradu. Njihove mlekare naterale su mnoge stočare, posebno u Dragačevu, da zadrže krave, pa i da povećaju broj grla u svojim štalama, jer uvek imaju sigurnu prodaju mleka. Takva situacija, međutim, nije u selima nizvodno od Čačka, a naročito u onim sa leve obale Morave. I tamo postoji nekoliko manjih mlekara, ali njihovi problemi su nedovoljne količine mleka, pa je stalna borba među konkurencijom za litar više.