SLUŽBA za zdravstvenu zaštitu dece prijepoljskog Doma zdravlja dobila je savremeni ultrazvučni aparat kolor-dopler. Uređaj vredan oko 3,5 miliona dinara nabavljen je u okviru mera populacione politike Ministarstva zdravlja Republike Srbije, za šta je iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Slavice Đukić Dejanović obezbeđeno oko tri miliona dinara, dok je Opština Prijepolje obezbedila ostatak novca.

Savremeni uređaj poslednje generacije, namenjen za prevenciju razvojnih poremećaja kukova kod novoređenčadi, ali i drugih preventivnih pregleda, u svom radu koristiće pedijatri Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece u okviru Doma zdravlja.

Direktor ove zdravstvene ustanove doktor Sead Porović kaže da je služba u koju je uređaj stigao jedna od najboljih ne samo na regionu, već i šire, i da su lekari apsolutno posvećeni svojim pacijentima, prevashodno deci.

Nabavka ultrazvučnog aparata deo je projekta vrednog osam miliona dinara, koji opština Prijepolje partnerski sprovodi sa Kabinetom ministarke Slavice Đukić Dejanović. Prvi čovek Opštine Dragoljub Zindović navodi da je od velikog značaja to što država pomaže najmlađe žitelje Prijepolja.

Pročitajte još - Ultrazvučni pregled jajnika presudan za rano otkrivanje

- Pored nabavke savremenom ultrazvučnog aparata, ovaj projekat podrazumeva i opremanje novih prostorija u predškolskoj ustanovi, nabavku ormarića, kreveta i učila za najmlađe - istakao je Zindović.


Direktor užičkog Zdravstvenog centra doktor Miloš Božović navodi da je Prijepolje jedna od retkih lokalnih samouprava koje pomažu radu lokalnog doma zdravlja. On je naglasio da se mnoge opštine kriju i da ne žele da pomognu rad zdravstvenih ustanova, a sve to pod izgovorom da zbog državnog revizora nisu u mogućnosti da izdvoje sredstva za rad domova zdravlja, što duži niz godina nije slučaj sa Prijepoljem i Pribojom.

SANITET I KOTAO

ZA Dom zdravlja u Prijepolju, u ovoj godini, iz budžeta lokalne samouprave opredeljeno je 15,5 miliona dinara. Već je nabavljeno jedno sanitetsko vozilo sa pogonom na sva četiri točka vredno oko pet miliona dinara, kao i kotao na pelet za zdravstvenu stanicu u Brodarevu.