Bačka Topola: Šipovi štite ploču

J. LEMAJIĆ

12. 09. 2019. u 16:52

Бачка Топола: Шипови штите плочу

INVESTICIJA Ukupna vrednost radova je 810 miliona dinara

Posle zastoja nastavlja se izgradnja bazenskog kompleksa u Bačkoj Topoli

POSLE kraćeg zastoja nastavlja se izgradnja bazenskog kompleksa u Bačkoj Topoli u koji će biti uloženo dodatnih 70 miliona dinara neophodnih za nepredviđene građevinske radove. Naime, bazen u Sportsko-rekreativnom centru "Venus", godinama je bio devastiran i rak-rana Topolčana svih generacija. Izgradnja novog bazena počela je u martu. Zbog velike količine podzemnih voda izgrađeni su bunari koji treba da pokupe svu vodu sa gradilišta, kako bi građevinci u kontinuitetu imali nesmetane uslove za rad. Urađeni su temeljni iskopi, ali je posao ubrzo obustavljen zbog konfiguracije zemljišta.

- Prilikom početka radova na bazenu ustanovljeno je da je kvalitet građevinskog zemljišta izuzetno loš, sa velikom količinom ilovače i podzemnih voda. Budući da bazen gradimo da traje decenijama konsultovali smo se sa stručnjacima Građevinskog fakulteta u Beogradu i na osnovu njihovog elaborata odlučeno je da se postavljaju šipovi, ukupno 205 na dubini do jedanaest metara - objašnjava Nemanja Simović, poverenik SNS za Bačku Topolu. - Radovi na postavljanju šipova su počeli, potom će se izlivati betonska ploča na kojoj će se graditi bazen koji će biti stabilan. Odlučili smo da izgradimo jedan kvalitetan objekat, a ne da nam posle nekoliko godina pucaju zidovi i bazen propadne, kao što se to desilo sa starim na istoj lokaciji.

PROČITAJTE I: Još milijarda u infrastrukturu Sremske Mitrovice

Za izgradnju bazena ove godine namenjeno je 440 miliona dinara, a rebalansom opštinskog budžeta opredeljeno je dodatnih 70 miliona dinara, namenjenih za nove radove. Ukupna vrednost radova biće 810 miliona dinara.

- Sredstva za prvu fazu su obezbeđena i ona će podrazumevati građevniske radove na izgradnji bazena. U drugoj fazi rešiće se tehničko opremanje bazena, koje će pomoći Pokrajinska vlada - dodaje Simović. - Naša je želja da se do zime "izađe iz zemlje" i počne izgradnja uvis, a korišćenjem aditiva za beton izvođač planira da radi i po hladnom vremenu.


DVA ZATVORENA BAZENA

UKOLIKO sve bude išlo po planu, Bačka Topola će dobiti zatvorene bazene - jedan veliki 25 puta 21 metar, jedan mali za školu plivanja 12 puta 8 metara i jedan okrugli sa termalnom vodom. Bazen će se naslanjati na stadion, koji se takođe gradi za potrebe superligaša FK TSC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije