Za uređenje tri sprata požarevačke bolnice 5.000.000

D. Novković

četvrtak, 12. 09. 2019. u 15:30

За уређење три спрата пожаревачке болнице 5.000.000

Opša bolnica u Požarevcu, Foto D. Novković

Počela druga faza radova na požarevačkoj bolnici, uređuje se 6.800 kvadrata

U OPŠTOJ bolnici u Požarevcu počela je druga faza radova na adaptaciji i opremanju tri sprata nove bolničke zgrade, u koju će se uložiti pet miliona evra. Ova sredstva obezbeđena su u okviru IPA projekta "Rumunsko-srpska zajednička inicijativa u borbi protiv kancera u pograničnom regionu". Po završetku radova na 6.800 kvadrata, dobiće se centralni operativni blok sa intenzivnom negom i stacionarni deo odeljenja hirurgije, urologije i ginekologije sa akušerstvom.

- U toku su radovi na zameni svih elektro, vodovodnih i toplovodnih instalacija, jer su postavljeni još pre 20 godina i dotrajali su - rekao je Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice. - Nakon toga počećemo sa opremanjem prvog, drugog i trećeg sprata, jer su suteren i prizemlje opremljeni u prvoj fazi. Svi radovi na uređenju nove bolničke zgrade trebalo bi da se okončaju do kraja naredne godine.

Osim opremanja tri sprata, projekat predviđa i osnivanje Regionalnog centra za prevenciju, rano otkrivanje i kontrolu malignih bolesti, sa ciljem unapređenja dijagnostike i lečenja malignih tumora. Na kraju projekta 15 bolnica i institucija u Srbiji i Rumuniji biće umreženo i koristiće standardizovane procedure u lečenju malignih bolesti. Takođe, biće uspostavljeni i hospisi za zbrinjavanje pacijenata u terminalnoj fazi bolesti.


PROČITAJTE I: POMOĆ RODITELjIMA: Besplatni bebi parkinzi u centru grada


U novoj bolničkoj zgradi, čija je površina oko 9.000 kvadrata, suteren i prizemlje opremljeni su 2015. godine, u sklopu prekograničnog projekta "Zdravlje bez granica", koji je Evropska unija finansirala sa 2,17 miliona evra. U prizemlje su iz stare zgrade preseljeni poliklinički deo sa sedam hirurških ambulanti, šest ginekološko-akušerskih, dve ortopedske, hirurški sektor sa reanimacijom i opservacijom i laboratorija, dok je patologija zauzela suterenski deo.

Danko Nikolić,Foto D. Novković

GRADNjA

NOVA bolnička zgrada počela je da se zida 1998. godine, kao buduće porodilište za ceo Braničevski okrug. Međutim, 2000. godine gradnja je stala zbog besparice, da bi se 10 godina kasnije odlučilo da se ona iskoristi za novu bolnicu.


STARA ZGRADA

U OPŠTOJ bolnici planira se rekonstrukcija i opremanje i starih bolničkih objekata, koji decenijama nisu renovirani. - Za tako nešto neophodno je prvo uraditi neophodne projekte. Sredstva za obnovu starih zgrada planiramo da obezbedimo preko Kancelarije za javna ulaganja - rekao je Nikolić.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije