RADNICI nekadašnje fabrike plastificiranog lima "Interlemind" traže reviziju sudskog postupka koji se vodi pred leskovačkim Privrednim sudom tokom kojeg bi, kao manjinski akcionari, bili uključeni u odluke koje se tiču sudbine njihove nekadašnje firme.

Oko 120 zaposlenih potražuje više od 50 miliona dinara na ime zaostalih zarada, koje im nisu isplaćene ni kada je deo preduzeća prodat stranom investitoru. Tvrde da stečajni upravnik ne odgovara na njihove pozive, a njih zanima kada će dobiti plate koje su zaradili, jer znaju da novca ima.

"Interlemind" je privatizovan 2005, ali je osam godina kasnije bugarski investitor Valentin Zaharijev, nakon što je sagradio novu fabriku izolacionih sendvič panela, "odustao" od ovog posla, a radnicima ostao dužan 16 zarada.

Nepune dve godine kasnije u preduzeću je uveden stečaj, a vlasnik dela njegove imovine 2017, za 4,3 miliona evra, postala je kompanija "Terastil" iz Rumunije.


PROČITAJTE I:Za račune dug veći od 100 miliona


Radnici strahuju da se priprema rasprodaja i preostale imovine, koja se navodno priprema kroz podelu zemljišta na pet parcela. Ovaj proces neće biti moguć bez saglasnosti države i lokalne samouprave, pa zaposleni, uz podršku i pojedinih odbornika Skupštine grada, apeluju na nadležne da ne dozvole "nove nezakonitosti, jer ni brojne dosadašnje propuste niko nije sankcionisao".


PODRŠKA RADNICIMA

KONFERENCIJA za novinare radnika "Interleminda" održana je u prostorijama Demokratske stranke, a podršku zahtevima radnika pružio je i Živojin Stefanović, koji je rekao da je i kao nekadašnji predstavnik organa lokalne samouprave zastupao interese radnika. Stefanović je apelovao na one koji sada imaju odgovornost "da debelo obrate pažnju na to šta će se sa ovom firmom dešavati ubuduće".