Zeleno preduzetništvo kao šansa

D. ALIHODžIĆ

11. 09. 2019. u 14:43

Зелено предузетништво као шанса

Veliki odziv polaznika

Dva udruženja u Nišu počela besplatnu edukaciju za ljubitelje i sakupljače lekovitog bilja. Tridesetak polaznika, pored teorije, obilaziće i terene na kojima rastu biljke

UDRUŽENjA "Ogledna bašta" i "Agro-kultura" iz Niša organizuju besplatne edukacije u okviru projekta "Razvoj ekološkog preduzetništva korišćenjem obnovljivih prirodnih resursa" koji su podržali Ministarstvo zaštite životne sredine i Gradska opština Medijana. Tridesetak polaznika pored teorije obilaziće i terene na kojima rastu lekovite biljke ali i plantaže gde se gaje i prerađuju.

Slavica Đorđević iz Niša kaže da su lekovite biljke njen hobi jer obožava "planinu i prirodu". Veli da poznaje dosta biljaka ali priznaje da ima još mnogo toga da uči. I Bogi Petrović iz Niške Banje takođe ima motiv da pohađa ovu obuku. Naime, on je direktor novoosnovane zadruge koja je bavi upravo ovom delatnošću.

- Trenutno je veliki problem pronaći edukovane sakupljače lekovitih biljaka. Srećom, imamo dosta kooperanata koji proizvode lekovito bilje. Trenutno je najisplativije gajiti beli slez i neven, a naša zadruga gaji još i bosiljak i žalfiju - kaže Petrović.

Predavač Dragana Vukadinović kaže da je ova obuka šansa da se čuje kako prirodni resursi mogu da se iskoriste za zeleno preduzetništvo.

Pročitajte još - Najneobičnije lekovite biljke

- Imaćemo teorijski deo, ali i odlazak u prirodu gde će polaznici moći da vide, odnosno da upoznaju lekovito bilje na terenu. Moraju videti kako se bere jer uvek mora da se poštuje ono pravilo da se 20 odsto lekovitog bilja ostavi na staništu kako bi moglo da se dalje razmnožava. Takođe, imaćemo i posete uspešnim privrednicima, tako da ćemo obići firmu "Adonis" iz Svrljiga koja je najpoznatija u našem kraju vezano za sakupljanje i preradu lekovitog bilja - kaže Dragana i dodaje da je sakupljanje bilja tradicionalno razvijeno među stanovništvom u planinskim predelima ali da im je cilj da pomognu i Nišlijma da se uključe u zeleno preduzetništvo.


Dragana Vukadinović

- U poslednje vreme krenulo se puno sa plantažnim uzgojem lekovitog bilja, ali to uglavnom u Vojvodini. Trenutno se prema nekim procenama lekovito bilje porizvodi na 3.500 hektara a kapacitet, koji je potreban je 15.000 hektara - dodaje ona.


PRAVILA

SVAKO ko želi da se bavi sakupljanjem lekovitog bilja mora prvo da dobro poznaje lekovito bilje, ali i da ima potrebne dozvole Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Postoji registar sakupljača bilja i zakonska regulativa mora da se poštuje - ukazuju predavači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije