NEMAMO ništa protiv toga da se narkomani leče u zgradi koja je za to predviđena ali tražimo da oni ulaze u Kliniku za psihijatriju na glavni ulaz, kao i ostali pacijenti, a ne iz naše ulice, jer je nebezbedno da naša deca prolaze do škole pored ulaznih vrata ispred kojih se skupljaju opijatski zavisnici dok čekaju na terapiju.

To za "Novosti" ističu stanari ulica Mikole Kočiša, Drinske i drugih u neposrednom okruženju zgrade te klinike Kliničkog centra Vojvodine (KCV), u kojoj je smešten Centar za dnevni tretman zavisnika, odnosno naslednik ranije organizacione jedinice poznate pod nazivom Metadonski centar.

- Situacija je donekle poboljšana otkako se tim pacijentima metadonska terapija daje i na drugim mestima, odnosno u pojedinim ambulantama Doma zdravlja pa je njihov broj ovde smanjen sa nekoliko stotina na oko 30, ali problem ni izdaleka nije rešen jer se oni grupišu ispred ulazne kapije u našoj ulici, u jutarnjim časovima, baš u vreme kad deca tuda idu u školu - kaže stanar iz kuće u blizini Centra "Strahinja Bojović" napominjući da đaci praktično nemaju alternativni put.

Kako dodaje naš sagovornik, stanari znaju da u toj grupi pacijenata ima i onih sa kriminalnim dosijeima, odnosno dilera koji tu na ulici, po "ustaljenim metodama" preprodaju metadonske doze. Pojedini pacijenti ostavljaju i tragove svoje svakodnevne posete u obližnjem grmlju, u vidu upotrebljenih špriceva, ampulica i drugih stvari.

PROČITAJTE I: PROTEST NIŠLIJA: Žele zelenilo, neće parking


Komšija iz Drinske ulice M. O, pored čije kuće prolaze korisnici Centra za dnevni tretman zavisnika, naglašava da nije prijatno svakodnevno strepeti od toga da li će nekoga da napadnu ili pokušaju pljačku, što se ranije događalo u tom kraju.

Strahinja Bojović


- Svakog jutra oko sedam sati budim dete da ide u školu i u to vreme čujem ih kako u grupama od dvoje-troje prolaze pored prozora. Nisam imao direktnih neprijatnosti ali odbačene kutijice od metadona, špricevi i ostalo nije baš poželjno oko naših kuća - upozorava taj građanin.

Predstavnici stanara obraćali su se proteklih godina tim povodom odgovarajući gradskim i pokrajinskim institucijama i organima, a ove godine je KCV podigao metalnu ogradu oko zgrade klinike u kojoj se primaju zavisnici za dnevni tretman.


Međutim, stanari napominju da su tom ogradom pacijenti pomereni od zgrade na samu ulicu, praktično na kolovoz, što dodatno ugrožava prolaznike ali i njih same od vozila koja tuda prolaze.

ŽALBA

KOMISIJI za predstavke i predloge pri Skupštine grada ponovo su predstavnici stanara uputili predstavku da se zatvori ulaz u Centar iz njihove ulice i da korisnici dnevne terapije ulaze na glavni ulaz Klinike. - Uputićemo dopis Kliničkom centru. Navešćemo činjenično stanje i videti da li su u mogućnosti da promene ulaz - zaključili su članovi Komisije.