Za račune dug veći od 100 miliona

J. BEKIĆ

11. 09. 2019. u 13:22

Somborska "Energana" pred grejnu sezonu ima problem sa naplatom grejanja.

За рачуне дуг већи од 100 милиона

Gradska toplana u Somboru / Foto J.Bekić

SOMBORSKA "Energana" obavlja remont postrojenja u toplani, kao i sistema za distribuciju toplotne energije kako bi bila spremna za predstojeću grejnu sezonu. Svi radovi su u završnoj fazi. Prema rečima Aleksandra Čorka, direktora ovog JKP, održavanje sistema zahteva novčana sredstva koja toplana obezbeđuje izdavanjem i naplaćivanjem računa od svojih korisnika.

Međutim, "Energana" se pred grejnu sezonu našla u nevoljama zbog velikog duga od korisnika. Ovde ne kriju da su već duže vreme imali dosta neredovnih platiša, što stavra probleme u poslovanju. Na daljinskom sistemu grejanja toplane ima 4.000 stanova i 230 preduzeća i ustanova (škole, vrtići, ambulante...).

- Trenutno 400 ljudi ima dug prema toplani, koji iznosi preko 100 miliona dinara. Zbog toga je neplatišama koji ovom preduzeću duguju od 5.000 do 10.000 dinara poslata opomena za izmirenje duga. Svoja potraživanja naplatićemo tužbama preko javnih izvršitelja, a one su ovih dana već poslate - kaže Čorak. - Opomene su poslate na preko 300 adresa.

- Mi ovako finansijski ne možemo da fukcionišemo, jer ima građana koji izbegavaju svoju obavezu, pa se još žale na "Energanu" - veli čelnik čovek JKP.

Svoja dugovanja korisnici treba da izmire u što kraćem roku da bismo omogućili nesmetano grejanje svih sugrađana, apleuju iz ovog preduzeća.


U toplani vele da ima korisnika grejanja koji žele da se isključe sa sistema grejanja, ali i da postoji određena procedura. Tako je minule godine bilo 20 zahteva, dok je svega njih pet ostvarilo to pravo.

- Da bi se neko isključio sa sistema daljinskog grejanja,postoji procedura, mora se podneti elaborat i može se dobiti u ovlašđenom preduzeću u Subotici, sve o svom trošku, ali i da se dobije saglasnost svih stanara svoje zgrade, to je odluka Skupštine grada Sombora, koji je naš osnivač - pojašnjava sagovornik.


UŠTEDA ENERGIJE

- DA bi se uštedelo na utrošku toplotne energije u stanu, preko 50 odsto stanara zgrade mora da se izjasni da je za uvođenje merača utroška toplote, a takvih zgrada u gradu je oko 50 odsto. Energetska efikasnost je danas veoma značajna zbog cene grejanja, ali je tu važna i izolacija zgrade i stana - pojašnjava Aleksandar Čorak. On dodaje da ima dosta praznih stanova, i oni imaju svoje merače, pa vlasnici plaćaju samo osnovnu taksu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

12.09.2019. 22:26

Није нормално да се људи на силу приморавају да користе услуге даљинског грејања, јер се за искључење са мреже постављају услови које је немогуће остварити. У нормалном свету ако не платиш рачун, аутоматски ти искључе струју, воду или грејање, а овде те приморавају да користиш услуге које не желиш да би за дуг могли да узму стан.