Negotinska gimnazija obeležava 180 godina postojanja

S. M. Jovanović

utorak, 10. 09. 2019. u 18:50

Неготинска гимназија обележава 180 година постојања

Foto S. M. Jovanović

U njenim školskim klupama sedeli su Sima Lozanić, Mokranjac, Nikola Pašić
Negotinska gimnazija brojnim programima od motivacionih predavanja nekadašnjih učenika ove škole, danas uspešnih studenata, lekara i advokata do svečane akademije, rok koncerta i sportskih susreta obeležava 180. godišnjicu postojanja.

Sa 14 odeljenja na prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom, opštem i smeru za učenike sa poosebnim sklonostima za informatiku i računarstvo, Negotinska gimnazija danas ide u korak sa savremenim tendencijama, ali i čuva bogato nasleđe generacija koje su se ovde školovale još od 1839. godine.

U njenim školskim klupama sedeo je i Sima Lozanić, hemičar, predsednik Srpske kraljevske akademije, prvi rektor Beogradskog univerziteta, ministar i kraljevski poslanik, Stevan Stojanović Mokranjac, rodonačelnik srpske muzike, Đorđe Stanojević, astrofizičar, takođe profesor i rektor Univerziteta u Beogradu, pionir elektrifikacije u Srbiji, Nikola Pašić, političar i dugogodišnji predsednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine SHS...

-Velika je čast i ponos biti deo jedne škole sa ovako bogatom i dugom tradicijom, ali u isto vreme i odgovornost za sve nas koji radimo u Negotinskoj gimnaziji – kaže direktorka Negotinske gimnazije, Dragana Nisić.

Pročitajte još - Negotin: Posveta Mokranjcu

Za svoje zasluge, rad i zalaganje na obrazovanju brojnih generacija ova škola odlikovana je kraljevim ordenom Svetog Save prvog reda, ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, ordenom Svetog Save, Septembarskom nagradom Negotina, a ove godine i najvišim opštinskim priznanjem, Majskom nagradom.

Foto S. M. Jovanović

-Održati ugled koji ova škola ima, nije nimalo lak zadatak, ali se trudimo da na osnovama slavne prošlosti, u sadašnjosti stvorimo generacije za budućnost. Potvrda našeg rada i zalaganja su i uspesi naših učenika na takmičenjima – ističe Dragana Nisić.

Foto S. M. Jovanović

AKADEMIJA

Učenici i kolektiv škole svečanom akademijom podsetili su na istorijski put i razvoj Negotinske gimnazije, uz učešće recitatora i hora pod upravom Danijele Marković. Škola je pohvalila dobitnike nagrada na republičkim takmičenjima, a Oliveri Negoicić, Ledarki Osmanović i Miroslavu Lekiću, uručila nagrade za 30 i 20 godina rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Raca Milosavljevic

10.09.2019. 19:20

... sve cestitke ovoj ustanovi obrazovanja ....jos uvek se dobro drzi nase skolstvo ...