MLIN "Union" u Sivcu, nekadašnje moćno prehrambeno preduzeće, dobio je ovih dana trećeg vlasnika. To je Zemljoradnička zadruga "Agro MV" braće Milosava i Vukosava Ostojića iz Sivca. Oni su kupili "Union" od Mlinsko-pekarske industrije "Pobeda" iz Aranđelovca, koja je sivačkim mlinom gazdovala od 2012. godine. Ni MPI "Pobeda", ni prvi vlasnik, Žito-mlinsko preduzeće "Žitomedija" iz Kule, nije uspeo da pokrene pogone "Uniona", koji su ugašeni 2005. godine, kad je mlin i privatizovan. Sa "Žitomedijom" je 2007. raskinut kupoprodajni ugovor, jer nije održala kontinuitet proizvodnje "Uniona", a od "Pobede" to nije ni traženo, pa ga je prodala zato što se nije uklopio u njenu poslovnu strategiju.

Posle raskida ugovora sa "Žitomedijom" sivački mlin je bio izdat u zakup "Viktorija grupi", koja je u njegovim silosima čuvala poljoprivredne proizvode. Pošto nisu obnovili proizvodnju brašna, i "Žitomedija" i "Pobeda" su u sivačkom mlinu takođe koristili jedino silose, za skladištenje svoje i tuđe robe. Silosi, kapaciteta 18.000 tona, glavni su razlog zbog čega je "Union" kupio ZZ "Agro MV", ali je novi vlasnik nagovestio mogućnost da aktivira postrojenja za mlevenje žitarica.

- Dovešćemo stručnjake za mlinarstvo, i u konsultaciji sa njima proceniti šta bi moglo da prođe na tržištu. Ideja je da proizvodimo posebne vrste brašna, jer na svojim njivama možemo da proizvedemo šta hoćemo - kaže Milosav Ostojić.

Braća Ostojić bave se isključivo ratarstvom na više od 1.000 hektara sopstvenih i zakupljenih njiva. U zakupu obrađuju 400 hektara oranica koje je u Sivcu kupilo Deoničarsko društvo "Peštan" iz Bukovika, u čijem sastavu posluje MPI "Pobeda", kao i 180 hektara u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve u Sivcu. ZZ "Agro MV" obavlja i usluge setve i skidanja useva na 2.300 hektara u atarima Prigrevice, Ratkova i Ruskog Krstura.

MPI "Pobeda" odustala je od "Uniona" i zato što je kupila mlin "Žitopromet" u Čačku. Preduzeće iz Aranđelovca ostavilo je izuzetno dobar utisak među proizvođačima iz Sivca i okoline, čije je proizvode otkupljivalo i lagerovalo, kako korektnom poslovnom saradnjom, tako i vođenjem brige o postrojenjima "Uniona", koje je remontovalo i predalo novom vlasniku u besprekornom stanju.

Pročitajte još: Kad od mlina hleba nema

Preduzeće "Pobeda" kupilo je sivački mlin za 120 miliona dinara, a otprilike toliko, to jest nešto više od milion evra, dobilo je njegovom prodajom. Zadruga "Agro MV", koja ima 13 zaposlenih, najavila je da će u "Unionu" otvoriti nova radna mesta.

ŽITNA POLjA

MLIN "Union" je okružen žitnim poljima u srcu Bačke. Podigli su ga 1906. godine velikoposednici iz Sivca i susedne Crvenke, pored puta Sombor - Srbobran, železničke pruge Sombor - Bečej i plovnog Velikog bačkog kanala. Uz razne vrste brašna, hleba i peciva, proizvodio je krupice za pivarsku industriju i gotove smeše za lisnata i kvasna testa.