Kruševac: Školuju agrarne stručnjake

S. BABOVIĆ

10. 09. 2019. u 13:45

Крушевац: Школују аграрне стручњаке

SMER Novi profil učenika Foto GU

Posle 10 godina pri Hemijsko-tehnološkoj školi iz Kruševca otvoreno odeljenje. U Velikom Šiljegovcu veoma je razvijena poljoprivreda u više grana

PRVIH 15 učenika krenulo je sa školovanjem u okviru obrazovnog profila poljoprivredni tehničar i to u Velikom Šiljegovcu, kod Ribarske Banje. Novo odeljenje koje je otvoreno pod okriljem Hemijsko-tehnološke škole iz Kruševca rodilo se kao ideja među meštanima, a uz podršku lokalne samouprave, naišlo na razumevanje i Ministarstva prosvete.

- Veliki Šiljegovac je pravo mesto, prvenstveno za praktičnu nastavu budućih poljoprivrednih tehničara, ima razvijenu poljoprivredu u više grana - ističe gradonačelnica Jasmina Palurović.

Do pre 10 godina, upravo je u učionicama OŠ "Velizar Stanković - Korčagin" teklo školovanje budućih stručnjaka iz poljoprivrede.

- Na teritoriji Ribarske reke, Velikog Šiljegovca i okolnih mesta postojala je potreba za školovanjem ovog kadra, jer je reč o sredini koja ima razvijenu hortikulturu i stočarstvo - iznosi Dragan Ignjatović, direktor osnovne škole.


PROČITAJTE I:LOPOVI PUSTOŠE ŠUME: Kradu od staračkih domaćinstava i to usred dana!


Kako bi privukli učenike, početkom juna, nov obrazovni profil promovisan je i na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu, gde je u toku septembarski upisni rok za drugu generaciju studenata fakulteta Univerziteta u Nišu.

- Naš fakultet već ima odličnu saradnju sa Hemijsko-tehnološkom školom, koja je studentima za potrebe nastave dala laboratorije - predočio je dekan Ivan Filipović.


Foto GU

Načelnik Školske uprave u Kruševcu Zoran Asković podvlači da je reč o akreditovanom obrazovnom profilu. Srednjoškolci koji dolaze uglavnom iz samog Velikog Šiljegovca i okolnih mesta poput Kaonika, Ribarske Banje, Đunisa, kažu da su se odlučili za upis ovog smera, jer im je materija veoma bliska.

Koliko tačno, najbolje pokazuju podaci. Samo se u dolini Ribarske reke proizvodnjom četinara i lišćara bavi oko 100 proizvođača, a rasadi zauzimaju više od 350 hektara. Ribarski kraj ima više od 5.000 grla na farmama za uzgoj junadi simentalske rase. Poznata mlekara "Eko-mlek" iz Kaonika, ima više od 1.200 kooperanata samo u svom mestu, a dnevno se tu preradi više od 50.000 litara mleka.VIŠE OD 800 UČENIKA

OSIM za poljoprivredne tehničare, u Hemijsko-tehnološkoj školi u Kruševcu, školovanje se organizuje i kroz druge profile, poput hemije, turizma i ugostiteljstva, proizvodnje i prerade hrane. Škola je dosta uradila na poboljšanju uslova usavršavanja učenika, a prema rečima v. d. direktorke Violete Cvetković, ima ih više od 800.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije