Počela berba u Rogljevu

S. M. JOVANOVIĆ

utorak, 10. 09. 2019. u 11:28

Почела берба у Рогљеву

SVEČANO Hajduk Veljko i čučuk Stana Foto: Ž.M.

Tradicionalna manifestacija U Negotinu na Rogljevačkim pivnicama. U vinogradima obrani prvi zreli grozdovi i time je ozvaničena sezona

SVEČANOM povorkom koja je iz centra Rogljevačkih pivnica krenula ka vinogradima, ovog vikenda ozvaničen je početak berbe grožđa, koje ove godine, čini se, zadovoljava i količinom i kvalitetom. Obučeni u narodne nošnje sa korpama, gajbicama i tradicionalnim posuđem, Rogljevčani i njihovi gosti, obrali su u vinogradima prve zrele grozdove koji će nakon obrade, po domaćim recepturama meštana, dati dobra i kvalitetna vina, po kojima je ovaj deo Srbije nadaleko poznat.

- Cilj nam je, da pokažemo u prvom redu našu bogatu kulturno-istorijsku prošlost, da ukažemo na činjenicu da se grožđe i vinova loza ovde gaje odvajkada, da posetiocima prikažemo kako se nekad bralo grožđe, kako su ga devojke u bačvama bosim nogama muljale, kako se prerađivalo i kako su se pravila vina. Dosta od te tradicije živi i danas, jer se vina u Rogljevu prave na način kako su to naši stari radili, tradicionalnom obradom, sada uz savremenu tehnologiju, pa kvalitet ne izostaje - kaže Barbara Radosavljević, iz Udruženja za negovanje etno-nasleđa i razvoj ruralnog turizma "Rogljevačke pivnice", organizator ove manifestacije u saradnji sa MZ Rogljevo i TO Negotin.


PROČITAJTE I:LOPOVI PUSTOŠE ŠUME: Kradu od staračkih domaćinstava i to usred dana!


Manifestaciju su, svojim programima, uveličali članovi KUD "Voja Čurić" iz Kobišnice, ansambl iz Delejne u bugarskoj opštini Bregovo, Lazar Savić, gajdaš iz Svrljiga, Marija Stanojević, studentkinja druge godine na FMU u Nišu na odseku solo pevanja, zdravičar Dragoslav Stanisavljević Persinac iz Čubre, Orkestar "Zora" Mileta Kostandinovića Cabe i Duvački orkestar "Vranjski biseri" iz Vranjske banje.

- Nalazimo se na tlu kojim se retko ko može pohvaliti, tlu Bogom danom za uzgoj vinove loze, proizvodnju vina i razvoj turizma. Ovo su kvaliteti koji nas odvajaju od drugih krajeva zemlje, a koje moramo unaprediti. "Krajinska berba" je veoma važan posao u negotinskom kraju i svima koji se njime bave želim da sve protekne kako treba - rekao je otvarajući ovu manifestaciju Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Foto: Ž.M.

Birala se i najlepša beračica grožđa. Ove godine za tu titulu nadmetala se čak 31 devojka od 10 do 32 godine starosti, ali je žiri odlučio da lentu pobednice uruči Teodori Stojanović iz Negotina. Prva pratilja je Negotinka Jelena Pantović, a druga Zaječarka Marija Čokojević.

Foto: Ž.M.

Žiri je odlučio da nagradi i najmlađu učesnicu, desetogodišnju Sofiju Žikić iz Rogljeva, kao i da titulu najšarmantnije beračice dodeli Jovani Milić, a najvrednije Snežani Butarević iz Bukovča.

Foto: Ž.M.BAZAR STARIH ZANATA

POSETIOCIMA "Krajinske berbe" na raspolaganju su bile sve pivnice u kojima su mogli da se uvere u kvalitet ovdašnjih vina, a organizator se potrudio i da ih animira kroz bazar poljoprivrednih proizvoda i starih zanata. Za sve one koji su želeli da iz Negotina dođu na ovu manifestaciju organizovan je i besplatan prevoz.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije