KAKO bi parkiranje u centru Niša bilo izvodljivije, na Sinđelićevom trgu iza Narodnog pozorišta u toku su pripreme za izgradnju dvospratne montažne garaže sa dodatnih 70 parking mesta. Međutim, stanari solitera i okolnih zgrada, koji danima negoduju zbog izgradnje garaže, smatrajući da će im dodatna parking mesta otežati život u centru grada bez zelenila, u ponedeljak su sprečili izvođače da nastave radove, nakon što su posekli mlado drvo lipe.

- Pričalo se da će se praviti garaža, pričalo se o podzemnoj, pa se odustalo i sad odjednom nadzemna, sa dodatnih 70 mesta na 80 postojećih. Ovo je sramota šta se radi, da poseku mladu lipu, hteli su i ostalo drveće, ali smo ih sprečili. Geometar je rekao da će biti posečena tri drveta, a danas se ispostavilo da će poseći sve. Protestovali smo i za vikend, a nastavićemo ako treba svakog dana, dok gradske vlasti ne odustanu od ove ideje - kaže Nišlijka Danka Petrović, jedna od stanara strogog centra grada koji smatraju da postojeći parking na tom mestu već dovoljno zagađuje sredinu, zbog čega žele više parkova i zelenila.

Protest su započeli minulog vikenda, a nastaviće ga, kažu, sve dok se ne izbore za svoja prava.


PROČITAJTE I:LOPOVI PUSTOŠE ŠUME: Kradu od staračkih domaćinstava i to usred dana!


- Očekujem da ćemo od utorka izaći u znatno većem broju da iskažemo nezadovoljstvo. Ako živimo u centru grada, gde je zagađenje svakako veliko, ne znači da treba da nam se ugrozi zdravlje još više. Pa ima valjda još lokacija oko centra grada gde ne živi baš toliki broj ljudi - rekao je jedan od stanara Sinđelićevog trga.

foto J.Ćosin

Inače, za izgradnju dvospratne garaže, niški JKP "Parking servis", prema ranijim najavama, podigao je kredit od 40 miliona dinara. Nedavno je parking na sprat otvoren i kod Doma zdravlja u Nišu, nakon čega je sproveden tender za još jednu ovakvu konstrukciju.

foto J.Ćosin

ALTERNATIVA

DO zaključenja ovog broja nismo uspeli da dobijemo odgovor iz "Parking servisa" na pitanje kada će biti završena izgradnja. Ostaje takođe nepoznanica da li će se zbog protesta stanara odustati od izgradnje i da li postoji neka druga lokacija na kojoj bi mogao biti izgrađen parking.