VEĆ 13 godina Narodni muzej u Kikindi manifestacijom "Mamufest" obeležava dan kada je u glinokopu fabrike "Toza Marković" pronađen džinovski skelet mamuta. Bilo je to još pre 23 godina, ali je tek deset godina kasnije mamutica dobila ime Kika. Tada je muzej osmislio manifestaciju kojom na maštovit, kreativan i karnevalski način, a na radost dece, slavi njen rođendan. Tako je nastao "Mamutfest" koji je i ove godine tokom dva dana u muzeju okupio brojne mališane koji su slavili dan kada se Kika neočekivano rodila iz gline.

Pročitajte još: Skulptura mamuta od slame

- Za ovogodišnji "Mamutfest" otvorili smo Klub prijatelja muzeja, kao prostor za istraživanje, zabavu i učenje. To je prostor namenjen deci i trajno će ostati u muzeju. Verujemo da će deca najviše uživati u njemu - objasnila je direktorka Narodnog muzeja Lidija Milašinović.

Kada je skelet mamuta pronađen u glini, bilo je to iznenađene za prirodnjake raznih profila, biologe, geologe, etnografe, a najviše za Kikinđane, jer je utvrđeno da je baš u njihovom dvorištu pronađen jedan od najočuvanijih skeleta mamuta u Evropi, sa skoro 90 odsto koštane mase. Procenjeno je da je star više od 500.000 godina. Kako se ispostavilo, u teškoj kikindskog glini, zaostajući za ostatkom krda, zaglavila se ženka, stara oko 64 godine, a kada je uginula, sa kožom i mesom imala je oko sedam tona. Bila je visoka oko 4,7, a duga oko sedam metara. Vezujući je za svoj grad, Kikinđani su joj dali ime Kika. Njene originalne kosti čuvaju se u specijalnoj vitrini Narodnog muzeja u Kikindi i predstavljaju posebnu atrakciju, jer su samo kljove dužine oko 3,5 metara.

Pročitajte još: VIMINACIJUM: Mamut park zatvoren zbog rekonstrukcije (FOTO)

POSEBNOST PREDSEDNICA Skupštine grada Stanislava Hrnjak zadovoljna je programom "Mamutfesta" jer to, kako kaže, kikindski muzej čini jedinstvenim. - Naš grad je poznat po mamutu, a muzej i po "Mamutfestu", jer je ovom manifestacijom širom otvorio vrata najmlađoj publici i privukao je zanimljivim sadržajima. Verujem da je naš muzej i po tome jedinstven - poručila je Hrnjakova.

Jednako su zanimljive i dve jedinstvene skulpture mamuta, jedna od plastike, druga od slame, koje se nalaze u dvorištu muzeja. Prva je izrađena kao replika originalnog skeleta, pa je visoka baš koliko i Kika nekada, 4,7, i dužine oko sedam metara. U istom prostoru od prošle godine je i nešto manja skulptura mamutice od slame. Nju je izvadio akademski vajar iz Osijeka Nikola Faler. Mamut od slame nastao je prošle godine na "Mamutfestu".

- Radio sam ga tri dana i utrošio 200 kilograma slame - opisao je Faler.

Ove godine na "Mamutfestu" uživali su mališani iz grada i sa sela. Učenik četvrtog razreda Joca Jolić radi rođendana mamutice iz Mokrina je došao u kikindski muzej, baš kao i Ivana Francuski, đak trećeg razreda gradske škole "Feješ Klara". Oboje su ponovo gledali film o mamutima, u 3D animaciji, ali i slikali Kiku na svoj način.


- Slikala sam mamut-tortu. To je torta koja je na vrhu, kao ukras, imala figuru mamuta - objasnila je Ivana, kojoj je društvo pravilo svih 12 drugara iz razreda.