KRALjEVO – Pod otvorenim nebom, na na platou kod gradske plaže kraj Ibra u centru Kraljeva, minulog vikenda održana je tradicionalna, 29. po redu kulinarska manifestacija "Srebrni kazan", u narodu poznatija kao "Pasuljijada", najstarije srpsko takmičenje majstora kuhinje i kuvara amatera u pripremanju čorbastog pasulja, okupivši više od 200 takmičara svrstanih u pedesetak ekipa iz gotovo svih krajeva Srbije, kao i iz inostranstva.


Ovu jedinstvenu, trodnevnu kulinarsku manifestaciju u organizaciji ovdašnje Turističke organizacije i pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, pratili su brojni radoznalci, gurmani i neizostavni "degustatori".

Tako je, što u mestu, što u prolazu, nekoliko hiljada ljudi defilovalo gradskom plažom, od kazana do kazana, od trpeze do trpeze, a miris pasulja, suvih rebaraca i slaninice širio se celim gradom i dolinom Ibra.

Pročitajte još: „PASULjIJADA“ U KRALjEVU: „Srebrni kazan“ po 27. put

Na takmičarskim štandovima, osim pasulja, bilo je i svakojakih đakonija iz nacionalnog jelovnika, ljute "mučenice" i osvežavajućih pića, pa je gradska plaža podsećala na veliku kuhinju sa restoranom pod otvorenim nebom.


Foto:G.Šljivić


- Pasulj je jelo za sva vremena, ali je teško reći koji je najbolji. Koliko ima kuvara, toliko ima i recepata! Kod nas se najviše ceni pasulj sa suvim rebarcima i dimljenom slaninom, taj je i najukusniji, ma prste da poližeš – poručuju kuvari iz Niša, redovni učesnici ove tradicionalne manifestacije, dok se u njihovom kazanu krčka pasulj, a radoznalci ih nestrpljivo pitaju kada će taj specijalitet po receptu sa juga Srbije moći i da probaju.

Foto:G.Šljivić

U okviru "Pasuljijade”, začinjenom bogatim kulturno-zabavnim programom i koncertima pop i rok bendova na gradskom Trgu, održano je i sedmo po redu takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom "Riblji kotlić”, a zavesa na ovu kulinarsku manifestaciju spuštena je takmičenjem u spremanju ajvara – "Izađi mi na teglu".

Foto:G.Šljivić