ČUVAĆE DUŠU STARE PLANINE: U pirotskom kraju serija protesta protiv izgradnje MHE

V. ĆIRIĆ

subota, 07. 09. 2019. u 08:29

ЧУВАЋЕ ДУШУ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: У пиротском крају серија протеста против изградње МХЕ

Sa jednog od protesta u Toplom Dolu Foto V.Ć.

Organizovali su protest u svom selu i najavili da će organizovati noćne straže na Mrtvačkom mostu, ali i na mostu u selu, onog momenta kada investitori odluče da otpočnu radove

U PIROTSKOM kraju nastavljena je serija protesta protiv izgradnje MHE na potocima i planinarskim vodama Stare planine. Kao što su proletos i najavili, žitelji Toplog Dola, podržani predstavnicima dvadesetak preostalih živih sela i ekološkim i planinarskim organizacijama, organizovali su protest u svom selu i najavili da će organizovati noćne straže na Mrtvačkom mostu, ali i na mostu u selu, onog momenta kada investitori odluče da otpočnu radove.

Srđanov most na ulasku u selo su simbolično okovali lancima, koji su metafora njihove odlučnosti da ne dozvole bagerima i buldožerima bilo kakvo rovanje i kopanje po kanjonu Toplodolske reke, čija se voda sliva sa okolnih vrhova i može slobodno da se pije bez ikakve obrade i dorade.

Pročitajte još - Stara planina: Dozvole za mini-hidroelektrane u nadležnosti Republike

- Investitor koji nema građevinske i druge dozvole planira da u ovom kraju, podno Midžora, izgradi sedam mini-centrala i da na taj način u cevi gurne 43 kilometra planinske reke. To nipošto nećemo dozvoliti jer bi tako bila uništena flora i fauna i život u ovom, inače, mirnom selu koje svake godine isporuči preko 500 teladi ovoj državi. Zbog toga je u selu neka vrsta "ratnog stanja" i zbog toga će se od sada pa nadalje organizovati noćne straže - poruka je sa skupa usred sela.

Minja Nikolić iz sela Temska, 18 kilometara nizvodno od Toplog Dola, poznati ekološki aktivista i zagovornik povratka i života na selo, kaže da ni Temska neće imati vodu, ukoliko je budu oteli Toplodolcima. Za noćne straže prijavile su se 32 osobe iz ovog kraja i oni će dežurati na Mrtvačkom mostu, ali i na Srđanovom mostu u ovom selu.

Pročitajte još - "Ne" centralama na Staroj planini

OTPOR I U SELU RAKITA

I SELO Rakita, na drugom kraju okruga konstantno je u protestu. Ovde je u više navrata reagovala i policija i pravosuđe, jer je dolazilo do otvorenih sukoba meštana sa privatnom policijom investitora. Desimir Stojanov, predsednik MZ u Rakiti, kaže da je investitor uzurpirao privatne parcele pojedinih žitelja, koje se grčevito bori da se sačuva priroda i ono malo preostalih meštana, kojima je reka bukvalno život.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije