PORED velelepnog doma, koji mu je na Soko gradu, posvetio episkop šabački Lavrentije, u okviru Manastira Soko grada, bogomolje koju je ovdašnji vladika podigao svetom Nikolaju Velimiroviću, u neposrednoj blizini bogomolju će, u neposrednoj blizini, da dobije naš bivši, upokojeni patrijarh Pavle za koga se, za života, govorilo da je „svetac koji hoda“. Svetinja će biti osveštana 8. septembra, rekao nam je prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC.


Pročitajte još: Nasleđe u amanet potomstvu


U toku su završni poslovi na hramu, koji je, zapravo, replika crkve Svetog Jovana kaneo na Ohridskom jezeru.

Zadužbinari su ugledni Šapčani, dr Miško Ranković i biznismen Radoslav Veselinović, vlasnik firme „Galeb“. Temelje ove bogomolje, koja je u skoro nedirnutoj lepoti ovog dela Srbije, koji „gledi“ ka Republici Srpskoj i Drini, pre šest godina osveštao je patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Irinej je potisao akt o dodelu Ordena kralja Milutin Veselinoviću i Rankoviću kojim ih je, na predlog episkopa šabačkog Lavrentija, odlikovao Sveti arhijerejski sinod SPC. Uzdarja će im biti dodeljena na dan osvećenja hrama.

- Šapčani, Radoslav Veselinović, vlasnik Kompanije „Galeb“ i njegov supruga Vesna, sa prijateljima dr Milošem Rankovićem, njegovom suprugom, dr Zorom i sinovima dr Nemanjom i dr Stefanom, odlučili su da sagrade i daruju je, od srca SPC i verujućem narodu, kao veliki poštovaoci vere pravoslavne, njenih utemeljivača, svetaca i svih onih koji je danas čuvaju „kao oči u glavi“- kaže prota Mirko Vilotić, arhijerejski zamenik u Eparhiji šabačkoj SPC. -Ohridska crkva je bila mila i vladiki Nikolaju, koji je mnogo voleo i tamošnji narod, kao i njegovom sinovcu episkopu Jovanu, koji je, pre vladike Lavrentija, bio na tronu naše eparhije. A, vladika Lavrentije je, od srca, dao blagoslov za izgradnju ove svetinje, još jednog pravoslavnog bisera naše eparhije i naše crkve.

Bogomolja će uskoro biti osveštana i predata na korišćenje Eparhiji šabačkoj SPC. Jedan od zadužbinara, Veselinović, nedavno je započeo izgradnju crkve u rodnom selu Cerovcu, kod Šapca, čije je temelje osveštao vladika Lavrentije.

Osim vere u Boga, kažu zadužbinari, na ovaj korak odlučili su, pošto su upoznali episkopa Lavrentija, „velikog duhovnika, raditelja, graditelja i ličnosti koji pleni ljudi ljubavlju, poštovanjem, kulturom i obrazovanjem“.