ZGRADA Grašalkovićeve palate iz 18. veka u Somboru decenijama je bila ruglo grada, ali je lokalna vlast odlučila da je uredi i radovi su već počeli. Sredstva za rekonstrukciju objekta dodeljena su Gradu Somboru učešćem na konkursu "Program podrške razvoju poslovne infrastrukture - u cilju razvoja turizma i drugih privrednih delatnosti lokalnim samoupravama", Ministarstva privrede.

Za adaptaciju i rekonstrukciju palate gradu je dodeljeno 6.919.860 dinara, a prema rečima Milana Stojkova, glavnog gradskog arhitekte, reč je o prvoj od ukupno četiri faze projekta rekonstrukcije Grašalkovićeve palate.

- U prvoj fazi, koja se finansira sredstvima Grada i Ministarstva, planirani su radovi na prvom spratu objekta površine 420 kvadratnih metara. Obaviće se građevinsko-zanatski radovi, hidroinstalacije, elektroinstalacije, sa zamenom stolarije i malterisanje fasade prema Trgu Svetog Trojstva i deo dvorišne fasade - kaže Stojkov.

Pročitajte još - Plemićima Vojnića palata

On dodaje da će se ovim radovima poboljšati funkcionisanje, kvalitet i bezbednost ambijenta objekta.

Prema rečima Nemanje Sarača, člana Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja, ova zgrada će biti stub zaštite kulturnog nasleđa grada Sombora i njegove istorije.

Prva faza rekonstrukcije


- Palata će istovremeno biti i mesto razvoja novog i savremenog stvaralaštva i kreativne industrije. Kada se okončaju radovi na svim fazama rekonstrukcije zgrade sa uređenjem dvorišta, za koji je raspisan konkurs za dizajn kao "Trg umetnosti", uspostaviće se jedinstven kvart kulture u samom jezgru grada - ističe Sarač i dodaje da će nakon ulaganja traženih sredstava biće započeta još jedna faza obnove zdanja.

Planirano je i formiranje galerije "Sava Stojkov" i to na prvom spratu, potom Salon znamenitih Somboraca, Salon muzike i igre, književni, muzejski, likovni, edukativni salon. Grašalkovićeva palata, nakon okončanih svih faza rekonstrukcije, postaće svojevrsni centar kulture.

Milan Stojkov


KULTURA I TURIZAM

U GRADSKOJ upravi Sombora ističu da se rekonstrukcijom Grašalkovićeve palate čuvaju tradicionalne vrednosti kulturno-istorijske celine grada, stvara povoljna poslovno-turistička klima, jačaju kapaciteti turističke ponude i podiže kvalitet kulturnih sadržaja. Procenjuje se da će za devet odsto povećati broj turističkih dolazaka u ovoj godini, što znači da se može očekivati 14.200 posetilaca u Somboru.