Osmoletka za čistu peticu

Z. GLIGORIJEVIĆ

sreda, 04. 09. 2019. u 06:00

Осмолетка за чисту петицу

Prosvetarima znači i poverenje roditelja

OŠ "Boško Đuričić" iz Jagodine u 39 odeljenja ove godine upisala čak 960 učenika. Zbog kvaliteta nastave, ovde znanje stiču đaci iz svih delova grada

OŠ "Boško Đuričić", koja je ove godine upisala 960 učenika u 39 odeljenja, postala je najveća u Jagodini i druga u Pomoravlju - odmah iza OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" koju pohađaju svi osnovci u Svilajncu.

Protom, vodeća obrazovna ustanova u gradu pod Belicom je najviše - čak 150 - đaka upisala u pet odeljenja petog razreda, ali je strateški još značajniji podatak da ima i 15 prvaka više nego lane.

- U godini kada obeležavamo 55 leta od promene imena Vežbaonica Učiteljskog fakulteta u sadašnji naziv, te šest i po decenija otkad radimo u ovim prostorijama, posebno smo ponosni na činjenicu da spadamo među veće škole u Srbiji. Još više nas raduje to što smo prestigli neke ovdašnje osmoletke koje su godinama bile prestižnije, pa imale i gotovo dvostruko više učenika. Mnogo smo radili da bismo bili što bolji i to se, eto, isplatilo - kaže direktor OŠ "Boško Đuričić" Zoran Marković.

Pročitajte još - Jagodina: Za upis prvaka godinama traže mesto više

A, uspeh je, saznajemo, utoliko veći jer se radi o školi koja je prilikom prethodnih raspodela dobila najmanju teritorijalnu nadležnost, a na začelju je i po površini zgrade. Zato su ovde svi ponosni na činjenicu da svaki drugi njihov učenik po mestu stanovanja uopšte ne gravitira školi koja polako postaje još jedan brend Jagodine.

- Najvažnije je, ipak, to što smo zadobili poverenje roditelja koje istinski uvažavamo i uključujemo u rešavanje svakog, eventualnog, problema. Oni, s druge strane, decu kod nas upisuju i zbog bezbednosti, jer znaju kome ostavljaju svoje školarce, a nije bez značaja ni to što iza naših ocena stoji znanje, a ne bilo koji vid protekcije - tvrdi Marković.

Pročitajte još - Besplatan prevoz za 80.000 Jagodinaca

Prvi čovek OŠ "Boško Đuričić" naglašava i to da već petnaestak godina osposobljavaju svoje prosvetare da koriste savremena nastavna sredstva, pa su među prvima imali multimedijalne učionice, prvi su se priključili projektima nazvanim "Škole za 21. vek" i "2.000 digitalnih učionica". Prvi su, zaključuje direktor, uveli i elektronske dnevnike.

Zoran Marković Foto Z. GligorijevićPREKOBROJNI

UOČI početka ove školske godine, najveće interesovanje je vladalo za upis u prvi, treći i peti razred. S obzirom na to da nemaju dovoljno prostora, od Školske uprave su dobili dozvolu da u trećem i petom razredu u učionicama bude i po više od 30 đaka. Ipak, nisu mogli da prime sve koji su hteli da se upišu, pa su vratili dvadesetak zaintersovanih - što je jednistven primer u Srbiji koja pokušava da se izbori sa "belom kugom" i posledičnom osekom učenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije