Prstenovanje selica: Stručnjaci prate jesenju seobu ptica

Lj. PRERADOVIĆ

03. 09. 2019. u 22:54

Прстеновање селица: Стручњаци прате јесењу сеобу птица

Svaka dobija metalni prsten Foto Mihajlo Prstenovački

Ornitolozi od 17. avgusta do sada obeleželili 500 ptica u okviru Međunarodno značajnog područja za ptice Labudovo okno nedaleko od Bele Crkve

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, drugu godinu zaredom prati jesenju seobu ptica u okviru Međunarodno značajnog područja za ptice Labudovo okno nedaleko od Bele Crkve. Ornitolozi će do 17. septembra obeležavati ptice metalnim nožnim prstenovima sa jedinstvenim oznakama. Pored obeležavanja, pratiće se prisustvo i brojnost svih vrsta koje se na pomenutom lokalitetu zadržavaju ili preko njega preleću.

Labudovo okno jedna je od najvažnijih usputnih stanica za ptice koje se u jesen kreću na jug jadranskim selidbenim putem. Ptice u ovom bajkovitom predelu, gde se Deliblatska peščara naslanja na Dunav, pronalaze hranu i mir. To je motivisalo ornitologe Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS), da upravo tu smeste svoj istraživački kamp.


Pročitajte još: PRIRODA POBEDILA ZLOČIN: Jegričkom opet pliva par labudova


- Od 17. avgusta kada je počela ova akcija, obeleženo je više od 500 ptica, među njima grogotovac, sprudnik migavac, krivokljuni sprudnik, čapljica vodomar - nabraja Marko Šćiban, ornitolog i prstenovač DZPPS. - Interesantne vrste koje smo videli na preletu su orao zmijar, orao ribar, velika sprutka, eja livadarka, šljuka kamenjarka, velika čigra i mali galeb. Značajno otkriće je noćilište od skoro 1.200 jedinki retkih malih vranica.


Pročitajte još: PRIRODA POBEDILA ZLOČIN: Jegričkom opet pliva par labudovaPtice se, kako predočavaju u DZPPS, hvataju u specijalne ornitološke mreže, premeravaju, pregledaju se njihovo telesno stanje, uhranjenost i menjanje perja (mitarenje), određuju se vrsta, pol, starost... Kada dobiju prsten, jedinke se puštaju da nastave svoju seobu.ISTRAŽIVANjE

ISTRAŽIVANjE ptica na Labudovom oknu sprovodi se se u sklopu velikog međunarodnog projekta "Jadranski selidbeni put: bezbedni koridori za seobu - zaustavimo ilegalno ubijanje ptica u Sredozemlju".

Cilj projekta je da se na važnim tačkama, duž jadranskog selidbenog puta kakva je Labudovo okno, pticama omoguće odmor i bezbedan nastavak seobe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije