Ušteda energije u školama i vrtićima u Vojvodini

J. S.

02. 09. 2019. u 20:42

Уштеда енергије у школама и вртићима у Војводини

FOTO Pres služba Pokrajinske vlade

Projekat vredan 100 hiljada evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)

POTPREDSEDNIK Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 20 lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 javnih objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova.

Ovaj projekat vredan 100 hiljada evra, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Projektom za čiju realizaciju su danas dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica.

Pročitajte još - Antić: Veliki projekti u toku, energetska efikasnost ključna

Projekat će biti sproveden na teritoriji lokalnih samouprava: Apatin, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Bela Crkva, Beočin, Vršac, Vrbas, Zrenjanin, Irig, Kanjiža, Kula, Mali Iđoš, Novi Kneževac, Novi Sad, Pančevo, Senta, Srbobran, Subotica i Šid.

Milićević je tim povodom rekao da je ovo početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u AP Vojvodini.Dodao je da se time postiže nekoliko ciljeva, pre svega ušteda u korišćenju energije, što je i ušteda za budžete, jer se računi za energente plaćaju upravo iz budžeta.

-U protekle tri godine izdvojili smo 1,2 milijarde dinara za poboljšanje energetske efikasnosti objekata u javnoj svojini i sa tim izdvajanjima ćemo nastaviti i u narednim godinama. Razgovaraćemo, takođe, i sa drugim potencijalnim učesnicima u ovom poslu, kao što su komercijalne banke ili investitori na tržištu kapitala, kako bi podržale stanovništvo u obezbeđivanju uslova za unapređenje energetske efikasnosti objekata u vlasništvu građana - rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Uručenju ugovora prisustvovali su i pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, kao i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja finansira ovaj projekat.

MISLE I NA AGRAR

MILIĆEVIĆ je najavio da će Pokrajinska vlada nastaviti da sarađuje sa EBRD u projektima unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata, kao i da će nastaviti razgovore i o drugim aranžmanima na kojima bi zajednički radili, kao što su poslovi u sferi vodosnabdevanja i agrara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije