Opasni gasovi truju Šabac?

A. D.

ponedeljak, 02. 09. 2019. u 14:18

Опасни гасови трују Шабац?

Foto: Stranka zelenih

Odbornik "zelenih" proziva fabriku "Mineralnih đubriva". Od Zavoda za javno zdravlje i nadležnih institucija zahteva svakodnevne izveštaje o kvalitetu vazduha

ŠABAC – Odbornik stranke "Zelenih" u Skupštini grada Šapca dr Dejan Pavlović prozvao je u ponedeljak ovdašnju fabriku "Mineralnih đubriva" da ispušta veliku količinu zagađujućih materija, koja kontinuirano ugrožava zdravlje građana. Od Zavoda za javno zdravlje i nadležnih institucija zahteva svakodnevne izveštaje o kvalitetu vazduha, nabavku mobilne merne stanice i pojačan inspekcijski nadzor.

Pročitajte još: ALARMANTNO ZAGAĐENjE VAZDUHA: Čak pola godine dišemo otrove!

- Zavod za javno zdravlje vrši merenja samo radnim danima, a zagađujuće materije iz "Mineralnih đubriva" najviše se oslobađaju vikendom i praznicima, kada kontrola izostaje - tvrdi dr Pavlović. - Period od 9. do 12. septembra kada je grad bio u oblaku smoga, takođe je bio vikend, a problematično je bilo i uoči poslednjih obilnih padavina. Dok mi razgovaramo, Pop Lukina ulica je u oblaku dima.

U međuvremenu, povodom zagađenja od 9. do 12. septembra, javno izvinjenje Šapčanima je uputio Stanko Popović, predsednik UO "Eliksir grupe" u čijem je sastavu fabrika đubriva. On je obavestio javnost da je u više navrata "došlo do obaranja perjanice iz emitera fabrike ka zoni grada, nakon čega je rukovodstvo donelo odluku o obustavi rada".

Foto: A. DelićPratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)