U završnici "Ljubičevskih konjičkih igara", za ovogodišnjeg "ljubičevskog viteza" proglašen je Andrija Sterđević iz Požarevca, koji je do pobede stigao na svom konju Šanejna, pobedivši sedmoricu svojih rivala. Oni su se nadmetali u uzbudljivom finalu ljubičevskog višeboja, u disciplinama seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje kopljem, strelom i topuzom.

Osim novčane nagrade od 625.000 dinara i pobedničkog pehara, Andrija je dobio crveni viteški plašt i sablju, sa ugraviranim natpisom "Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti", koje mu je uručio gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović. Novi vitez plašt i sablju čuvaće narednih godinu dana, sve do sledećih LjKI i ljubičevskog višeboja.

-Konkurencija je bila izuzetno jaka, svi momci su bili na nivou. Borba je bila neizvesna i do poslednjeg trenutka nije se znao pobednik. Presrećan sam zbog svoje prve titule viteza i zahvalan publici na podršci – rekao je Andrija. Osim njega, u finalu višeboja borili su se i prošlogodišnji pobednik Marko Milenković, Zoran Bejta, Slađan Mladenović, Davorin Živković, Dušan Janković, Milan Jovanović i Miloš Ivanović.

Pročitajte još - Pročitajte još - Višebojci se bore za titulu viteza (Foto)

Osim ljubičevskog višeboja, u nedelju su održane i najveće trke za galopere i kasače. Najskuplja galopska trka bila je "Kup Ljubičeva", na 2.400 metara, u kojoj su trijumfovali grlo “Bubi Pata” i džokej Milan Konkolj i tako osvojili nagradu od milion dinara. U najjačoj kasačkoj trci “Knez Mihailo”, na 1.600 metara, najbrži je bio „Diablo Boko“ sa vozačem sulki Borisom Kečenovićem, kojem je pripalo 360.000 dinara.

Ljubičevski višebojci pred početak takmičenja


NAGRADNI FOND

Ukupni fond nagrada na vogodišnjim LjKI iznosio je 8,1 milion. To je najveći iznos ne samo u Srbiji, već i u okruženju, što je privuklo i takmičare iz susednih zemalja. Mađarske, BiH, Severne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Pobednik galopske trke „Kup Ljubičeva“ - Milan Konkolj i grlo Bubi Pata


GLUMAC VOJVODA

U „ljubičevskom višeboju” učestvuju isključivo konjanici sa područja Požarevca, članovi Konjičkog društva “Knez Mihailo”. Prvi višeboj odigrao se 1964. godine, predvođen glumcem Milivojem Živanovićem, koji je za tu priliku dobio titulu vojvode.


Pobednik kasačke trke „Knez Mihailo“ - Boris Kečenović i grlo Diablo Boko

Publika na hipodromu