MURAL sa motivom bečkerečke tvrđave, površine 56 kvadratnih metara, u Županijskom parku u bašti Gradske kuće, njegov autor, akademski slikar Viorel Flora, obnavlja i dopunjuje novim sadržajima, nakon 15 godina od oslikavanja. Tada je nastao na osnovu njegove umetničke vizije i sačuvane skice Temišvarske tvrđave iz 1596. godine, građene po uzoru na Bečkerečku.

- Petnaest godina je prošlo i ostavilo trag na jednom od najznačajnijih, i kako istoričari kažu, najinteresantnijih murala u gradu i pravo je vreme da se on obnovi - ističe Viorel Flora. - Treba i konceptualno dopuniti nanošenjem nove impregnirane podloge i napisom o istorijatu tvrđave, koji će postati sastavni deo murala.


PROČITAJTE JOŠ - "Central perk" u gradu na BegejuNapominje da je očišćen i alpineum sa kamenim ostacima na kojima je uklesana 1784. godina, kada je podignuta prva županijska zgrada, u koju su bili ugrađeni ostaci tvrđave.

Nakon sanacije pukotina, obijanja maltera i nanošenja nove podloge na delovima zidova gde je to neophodno, u toku je oslikavanje novih elemenata, tj. motiva, kao što su srednjovekovni srpski vojnici, banatski graničari, predstavljeni u specifičnim uniformama iz tog perioda, kao i nekoliko znamenitih ličnosti iz srpske srednjovekovne istorije.

Istoričar dr Jene Sentklarai u svom delu "Bečkerečki grad" ističe da je tvrđava imala oblik pravougaonika, čije se duže stranice poklapaju sa današnjom ivicom Trga slobode, sve do početka Ulice cara Dušana. Na osnovu takvog opisa, nije teško zaključiti da se veći deo bečkerečke tvrđave nalazio upravo na prostoru koji danas zauzimaju Gradska kuća i Gradska bašta.

Njeni kameni ostaci, ugrađeni su delom u gradski žitni magacin, kasnije zgradu pozorišta na centralnom trgu, a delom u prvu županijsku zgradu, na mestu današnje Gradske kuće.


TURCI JE OSVOJILI

PODIGNUTA na nekadašnjem centralnom varoškom ostrvu 1528. godine, tvrđava je do temelja srušena u prvim godinama 18. veka na osnovu odredbe Karlovačkog mira. Tvrđava je sagrađena kao strateški vojni toponim u sistemu austrijske odbrane od turskih osvajačkih pohoda, ali u funkciji, praktično, nije ni bila jer je turska vojska pod zapovedništvom Mehmed-paše Sokolovićaosvojila utvrđeni bečkerečki grad bez većeg napora, 24. septembra 1551. godine.