Danilo Kiš počasni građanin Subotice

J. L.

01. 09. 2019. u 07:13

Obeležen Dan grada na severu Bačke, koji je pre 240 godina postao slobodan

Данило Киш почасни грађанин Суботице

Danilo Kiš

SVEČANOM sednicom Skupštine grada je obeležen Dan grada Subotice, u spomen na 1. septembar kada je pre 240 godina Subotica, poveljom Marije Terezije, dobila status slobodnog kraljevskog grada.

Titulu "počasni građanin" ove godine posthumno je dodeljena književniku Danilu Kišu, koji je rođen u Subotici, a plaketu je primila Fondacija za mlade koja nosi njegovo ime. Laureati priznanja Pro urbe ove godine su defektolog Danijela Andrašić, Robert Đivanović, direktor Doma za učenike, i profesor Jožef NJerš.

- Tokom protekle tri godine učinjen je ozbiljan iskorak u privrednom, ekonomskom, obrazovnom, sportskom, infrastrukturnom razvoju grada, kao i u svim sferama društvenog života. O tome najbolje govori podatak da je u Suboticu za ove tri godine uloženo 2,8 milijardi dinara, dok je u vreme naših najvećih kritičara to bilo samo 80 miliona - naglasio je gradonačelnik Bogdan Laban.

Pored mnogobrojnih gostiju, proslavu Dana uveličao je teolog Miloš Stojaković, izaslanik manastira Hilandar, koji je u ime sveštenstva zahvalio na velikoj pomoći koju je Subotica pružila najvećoj i najznačajnijoj srpskoj svetinji. Prenoseći blagoslove arhimandrita Metodija, on je gradonačelniku darovao ikonu Bogorodice Trojeručice, igumanije i zaštitnice Hilandara.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije