UNIVERZALAN recept za očuvanje kulturnog nasleđa, kao što su tvrđave u Evropi, ne postoji, ali je zato neophodna što češća razmena različitih iskustava i primena raznih modela po tom pitanju. To je jedan od zaključaka međunarodne konferencije "Tvrđava za sutra", održane u okviru 19. "Gradić festa - festivala uličnih svirača" uz učešće stručnjaka iz Rumunije, Češke, Poljske, Ukrajine, Italije, Hrvatske i Srbije.

- Međunarodni skup stručnjaka, koji je podržala Centralnoevropska inicijativa, posvećen je tvrđavama koje su nekada bile deo Austrougarskog carstva, a danas su deo urbanog miljea. One se, svaka u svojim državama, nalaze u nukleusu grada i predstavljaju značajne istorijske spomenike. Cilj konferencije je da rasvetli status, probleme i izazove koje pred nas predstavlja Petrovaradinska tvrđava kako u kulturno-istorijskom tako i u turističkom, komercijalnom i urbanističkom smislu - kaže Natali Beljanski Popović, izvršna direktorka manifestacije.

Veoma zanimljiv prikaz rumunske tvrđave Alba Julija ponudila je Kristina Kandea, istoričarka iz te zemlje, koja je predočila rezultate dugotrajnih restauratorskih i konzervatorskih radova, arheoloških istraživanja i muzeološke zbirke, ali ujedno i razvoj kreativne industrije i promociju turističke privrede u istorijskom objektu u čuvenoj oblasti Transilvanija.

- Veliki napori su ulagani da se očuva istorijsko i kulturno nasleđe, posebno uz podršku EU, ali fondovi ne dolaze sami od sebe, već je ključna organizacija i podela uloga sa jasnim ciljem. Pritom, pravljene su i greške u celom procesu i ova konferencija, na kojoj nastupaju stručnjaci, veoma je važna da se te greške prenesu i drugima. Takođe, i oni koji su naujuspešnije prošli u revitalizaciji istorijskih objekata u svojim gradovima, grešili su u nekim segmentima, pa je zato značajno da se zajedno nastavi na očuvanju - rekla je Kandea.PROČITAJTE I: FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA: Umetnici obojili Podgrađe Petrovaradinske tvrđave


Jedan od modela očuvanja tvrđave ponudili su stručnjaci iz Ukrajine, koji kažu da su prošli kroz težak period kada se nije ulagalo, a zatim primenili strategiju uključenja volontera, jer to nije zahtevalo velika sredstva.

RADOVI Revitalizacija podgrađa Petrovaradinske tvrđave


PODGRAĐE

REVITALIZACIJA Podgrađa Petrovaradinske tvrđave, obnova starih fasada, očuvanje kaldrme i "makadama" s jedne, i Festival uličnih svirača, koji udahnjuje novi život "Gradiću", uvertira su za 2021. godinu, kada Novi Sad nosi epitet Evropske prestonice kulture. Inicijativa da Podgrađe postane pešačka zona, zasnovana je na istraživanju i anketama sugrađana koji podržavaju tu ideju. Na tom polju će se, kako ističu nadležni, raditi postepeno.