UDRUŽENjE manjinskih akcionara (UMA) AD "Zmajevo" iz istoimenog sela u opštini Vrbas uputilo je ovih dana dopise Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Agenciji za borbu protiv korupcije, tražeći da se preispita rad Odeljenja za imovinsko-pravne odnose OU Vrbas zbog pružanja otpora vraćanju zadružne zemlje oduzete privatizacijom Društvenog preduzeća za ratarsko-stočarsku proizvodnju "Zmajevo". Bivši radnici ove firme, koji su osnovali Zemljoradničku zadrugu "Zmajevčani", punih devet godina potražuju 612 hektara zadružnih oranica, bez kojih su ostali 2004. godine, kad je AD "Zmajevo" prodato na aukciji.

- Nadležno odeljenje Opštine Vrbas tri puta je dosad odbijalo naše zahteve za povraćaj zadružne zemlje, uprkos tome što je Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ u tom postupku, vraćalo predmet lokalnoj samoupravi sa nalogom da otkloni nedostatke koji odbijanje čine neosnovanim. Nedostaci nijednom nisu otklonjeni, nego je, naprotiv, Odeljenje za imovinsko-pravne odnose OU nastavilo da se oglušuje o preporuke Ministarstva finansija - istakao je Veselin Muhadinović, predsednik UMA AD "Zmajevo" i čelnik Saveza udruženja akcionara Vojvodine.

On je napomenuo da su sadašnji vlasnici preduzeća "Zmajevo" dva puta tužili Ministarstvo finansija Upravnom sudu, koji je njihovu žalbu odbacivao, insistirajući takođe da opštinski organ ispravi propuste u zahtevu akcionara za vraćanje zadružnog poseda. Akcionari uporno naglašavaju da zadružne njive po zakonu nisu smele da budu otuđene i da, prema izveštaju Agencije za privatizaciju, predmet prodaje nije bilo poljoprivredno zemljište, nego pravo njegovog korišćenja.PROČITAJTE I: Zrenjanin: Ode distribucija za izmirenje duga- To nije smetalo četvoročlanom konzorcijumu, koji je preuzeo AD "Zmajevo", da 560 hektara odmah prebaci na svoje firme, a 50 hektara prepiše na sina dotadašnjeg direktora našeg preduzeća, ujedno člana konzorcijuma. Sve je to prihvatio direktor Katastra nepokretnosti u Vrbasu, zbog čega smo pre tri meseca podneli krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, koja je prosleđena Upravi kriminalističke policije - predočio je Muhadinović.

ORANICE "Zvajevčani" potražuju 612 hektara


"ZMAJEVČANI"

KAD je AD "Zmajevo" ugašeno, a 396 akcionara shvatilo da su izigrani, jer su ostali bez akcija i zaostalih zarada, objašnjava Muhadinović, osnovali su 2011. godine ZZ "Zmajevčani". Oni zahtevaju da im se po zakonu vrati 612 hektara oranica, unetih u AD "Zmajevo" sedamdesetih godina prošlog veka iz četiri zadruge u selu.SAVINO SELO

MANjINSKI akcionari AD "Zmajevo" napisali su ministru Branku Ružiću kako smatraju da Odeljenje za imovinsko-pravne poslove OU Vrbas ne radi samostalno, nego pod pritiskom. Kao primer naveli su slučaj ZZ "Agromiks" iz Savinog Sela (takođe u vrbaskoj opštini), koja 15 godina vodi spor za vraćanje zadružne zemlje.

- U jednom navratu Odeljenje je prihvatilo nalog drugostepenog organa i odobrilo "Agromiksu" ulazak u posed, ali je to silom sprečeno, a rukovodilac Odeljenja je hitno smenjen - naveo je Muhadinović.