POŽAREVAC – Svečanim defileom u centru Požarevca, u petak uveče zvanično su otvorene “Ljubičevske konjičke igre”, 56. po redu. Predvođeni vođom parade, Radetom Milenković, u defileu su učestvovali ljubičevski višebojci, džokeji, konji i fijakeri i mali voltižeri. U ime predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, pokrovitelja LjKI i predsednika Organizacionog odbora, manifestaciju je otvorio Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Pročitajte još: ETNO-FESTIVAL: Poselo u Zaovačkoj šumi


- Srbija ovih dana slavi svoje fudbalere, ali i Miloša Velikog koji je bio vezan za Požarevac i smatrao ga jednim od najlepših gradova. Tu je sebi i svojoj porodici napravio dom, a preselio je ovde i ergelu. Požarevljani, budite ponosni na ovu manifestaciju i što ste ovih dana deo zemlje odakle se pronosi najlepši glas o našoj Srbiji – rekao je ministar.


Pročitajte još: FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA: Umetnici obojili Podgrađe Petrovaradinske tvrđave


Gradonačelnik Bane Spasović zahvalio se na podršci koju grad dobija od Vlade Srbije i predsednika Vučića. -U proteklom periodu mnogo smo ulagali u LjKI, ergelu i hipodrom, kao i sam Požarevac. Lokomotiva razvoja grada prvenstveno je dobrobit građan, ali i ova manifestacija doprinela je da država prepozna njen značaj i uloži u naš grad, da bude bolji nego pre četiri godine – istakao je gradonačelnik.


Ministar Zoran Đorđević otvara LjKI


Pred početak parade,prošlogodišnji „ljubičevski vitez“, Marko Milenković, vratio je gradonačelniku vitešku sablju sa ugraviranim natpisom „Ne vadi me bez povoda, ne vraćaj me bez časti“, da bi je on u nedelju uveče uručio novom pobedniku ljubičevskog višeboja. U njemu učestvuju isključivo jahači sa područja Požarevca, koji se nadmeću u disciplinama seča sabljom, kurirsko jahanje i gađanje kopljem, strelom i topuzom.

HIPODROM

Centralni program LjKI održaće se tokom vikenda na hipodromu, uz 12 galopskih i kasačkih trka, preskakanje prepona, daljinsko jahanje i “ljubičevski višeboj”. U subotu je ulaz na hipodrom besplatan, a u nedelju će koštati 300 i 1.000 dinara.


Gradonačelnik Bane Spasović preuzima sablju od prošlogodišnjeg ljubičevskog viteza Marka Milenkovića

Ljubičevski višebojci na defileu

Fijakeri na defileu

Vođa parade, Rade Milovanović