PREMIJER Mađarske Viktor Orban odlikovao je Odsek za hungarologiju koji već 60 godina radi u sastavu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - saopšteno je juče iz te visokoškolske institucije.

Orban je sunarodnicima u Novom Sadu dodelio priznanje "Zoltan Kaloš" namenjeno mađarskom narodu u dijaspori za izuzetna dostignuća na polju javnog života, obrazovanja, kulture, očuvanja nacionalnog nasleđa, verskog života, nauke, javnog informisanja i privrednog samoorganizovanja.

U obrazloženju je navedeno da se odlikovanje dodeljuje za "požrtvovani rad u obrazovanju profesora maternjeg jezika, prevodilaca i novinara kao i za naučnoistraživačku i izdavačku delatnost". Odlikovanje je šefu Odseka, prof. dr Evi Toldi uručeno 19. avgusta 2019. na svečanosti u Parlamentu Mađarske, u Budimpešti, a svečanosti je prisustvovala i zamenica šefa Odseka, prof. dr Edita Andrić.


PROČITAJTE JOŠ: Vučević i Skot zadovoljni saradnjom i zajedničkim projektima

Podsetimo, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu je jedini fakultet u Srbiji (i jedan od retkih u svetu) na kome se može studirati na nekom od pet maternjih jezika: srpskom, mađarskom, slovačkom, rumunskom i rusinskom.