Novi Sad: Antička pozornica za 21. vek

J. SIMIĆ

29. 08. 2019. u 15:52

U dvorištu Arhiva Vojvodine u Novom Sadu završavaju se radovi na otvorenom amfiteatru

Нови Сад: Античка позорница за 21. век

ARHIV Nebojša Kuzmanović Foto D. Dozet

ARHIV Vojvodine u Novom Sadu koji od svog osnivanja 1926.godine predstavlja jednu od najznačajnijih ustanova kulture našeg naroda, u septembru će dodatno obogatiti svoje programe zahvaljujući amfiteatru antičkog tipa čija izgradnja se ovih dana privodi kraju. Biće to jedini antički amfiteatar u Novom Sadu i široj okolini.

Izgradnju amfiteatra u dvorištu Arhiva finansira osnivač ove ustanove Pokrajinska vlada. Arhitekta dr Dubravka Đukanović sa saradnicima projektovala je po ugledu na antički, amfiteatar sa tri reda sedišta (ukupno sedamdesetak) i sa malim podijumom za kamerne programe.

Prostor je osmišljen tako da će u produžetku, po potrebi, moći da se montira pokretna bina za muzičke i druge programe. U blizini će biti plato na kojem će moći da se priređuju prijemi.

Po rečima direktora Arhiva Vojvodine dr Nebojše Kuzmanovića, amfiteatar se gradi sa željom da ovaj prostor u dvorištu arhivske zgrade bude oplemenjen i prijemčiv građanima ali i drugim ustanovama kulture u gradu. Timovi Fondacije EPK 2021, zatim iz OPENS-a i MONS-a već su izrazili želju da ove jeseni prirede programe u amfiteatru.

- U amfiteatru će se praktično, od maja do oktobra priređivati programi - kaže Kuzmanović. - Osim promocija knjiga, tribina i koncerata želja nam je da se ovde priređuju i "džem- sešni." Ovaj prostor je do sada uglavnom bio poznat u kontekstu Riblje pijace, nekadašnjeg zatvora i parkinga, a sada će postati važan kulturni toponim u dvorištu Arhiva Vojvodine,u blizini Parka prisajedinjenja.

Na ovome neće stati planovi o unapređenju Arhiva Vojvodine. Kuzmanović koji je nešto duže od godinu dana na čelu ove ustanove koja pod svojim krovom čuva oko 40 miliona dokumenata (najstariji potiču iz 12. veka), planira izgradnju depoa u koji bi moglo da se smesti oko pet kilometara arhivske građe.


Ova ideja zasada je pretočena u skicu. Ukoliko budu prikupljena sredstva uslediće izrada projekta, a izgradnja bi mogla da započne 2022. godine.


POZIV GRAĐANIMA

POVODOM 80 godina od izgradnje Banske palate u Novom Sadu, remek-dela arhitekte Dragiše Brašovana, u kojem se danas nalaze pokrajinska vlada i skupština, Arhiv Vojvodine priprema za jesen izložbu. Tim povodom iz ove ustanove upućen je poziv građanima da, ukoliko imaju u porodičnoj arhivi stare fotografije Banovine, da ih dostave i na taj način upotpune predstojeću izložbenu postavku. Uz fotografiju potrebni su i podaci: ime, prezime i mejl adresa pošiljaoca, ime i prezime osoba na fotografiji i okvirni datum nastanka fotografije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije