Đaci iz Krvavaca testiraju reformu

N. JANKOVIĆ

29. 08. 2019. u 11:33

Uvođenje jednosmenske nastave u Srbiji eksperimentalno počinje 2. septembra

Ђаци из Крваваца тестирају реформу

Učenici osmoletke iz Sevojna, Foto N. Janković

UČENICI iz ukupno 204 škole u Srbiji će od 2. septembra pohađati jednosmensku nastavu, a od uspeha ove novine u obrazovnom sistemu zavisi i to da li će uspeti najnovija reforma.

Na teritoriji Užica, u pilot-projektu učestvuje OŠ "Aleksa Dejović" iz Sevojna, a novina se zasad odnosi samo na učenike prva četiri razreda izdvojenog odeljenja u Krvavcima. Na početku nove školske godine, roditelji ovih mališana će biti anketirani jer važi osnovni princip dobrovoljnosti.

- Ne moraju svi da prihvate novi način rada, ali očekujemo da će oko 40 mališana postati deo projekta i u školi boraviti od 7.45 do 16.00. Posle redovne nastave, za njih će biti obezbeđen ručak, a zatim ćemo im organizovati neformalne aktivnosti poput radionica i sekcija, posle čega odlaze kućama. Ako neko u startu ne prihvati sistem jednosmenske nastave, moći će to da učini naknadno, u bilo kom trenutku, pa roditelji ne bi trebalo da zaziru od ishoda ankete - objašnjava direktor škole iz Sevojna Vlada Živanović, navodeći da će za one koji ne žele novi sistem rada nastava biti organizovana kao i dosad.

Obrok za decu se pripremati u užičkoj Predškolskoj ustavovi, dopremaće ga ketering služba, a sve troškove će snositi lokalna samouprava.

U pilot-projekt jednosmenske nastave je uključen i jedan razred OŠ "Slobodan Sekulić" iz užičkog naselja Krčagovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije