APEL DA SE RACIONALNIJE KORISTI VODA: Samo je brana trajno rešenje

V. ILIĆ

29. 08. 2019. u 07:15

АПЕЛ ДА СЕ РАЦИОНАЛНИЈЕ КОРИСТИ ВОДА: Само је брана трајно решење

Priprema za betoniranje tunela, Foto VS "Rzav"

Nadležni apeluju na racionalnije korišćenje vode sa sistema "Rzav", da ne bi došlo do restrikcija. Žitelji Arilja, Požege, Lučana, Gornjeg Milanovca i Čačka trenutno nisu ugroženi

NADAM se da neće biti restrikcija za 300.000 potrošača koje snabdevamo vodom sa Rzava. Trenutni protok na privremenom vodozahvatu je 2.200 litara u sekundi, što je nešto bolje nego pre nekoliko dana, kada je iznosio samo 1.900, pa smo morali da apelujemo na racionalnu potrošnju zarad urednog snabdevanja žitelja Arilja, Požege, Lučana, Gornjeg Milanovca i Čačka - kaže direktor JP "Rzav" Zoran Barać, i naglašava da sušni period još traje, pa će neizvesnost potrajati sve do kraja septembra.

Inače, kritični protok je 1.400 litara u sekundi, pa se tada već razmišlja i o uvođenju restrikcija. Sada je važno da rade i lokalna izvorišta u Lučanima i Čačku, ali i dalje nije preporučljivo zalivanje bašta ili pranje automobila...

Pre dvadesetak dana su, inače - da bi se formirala akumulacija, a JKP "Vodovod" iz Čačka nadoknadio veliku potrošnju - spuštene ustave brane "Parmenac" na Zapadnoj Moravi. Podsetimo, čačanski komunalci imaju nekoliko desetina hiljada potrošača, a tokom poslednje godine su na sistem priključeni novi korisnici u nekoliko sela.

Pročitajte još - Uz "Rzav" vodu uzimaju i iz bunara

Jedino trajno rešenje urednog vodosnabdevanja pet gradova je završetak izgradnje akumulacije "Svračkovo" na Rzavu. Barać kaže da je država za to ove godine izdvojila 450 miliona dinara, a lokalne samouprave još oko 44 miliona.

- U toku su najkomplikovaniji radovi koji podrazumevaju betoniranje tunela koji će biti u samoj akumulaciji, ali i vodozahvatne kule. Samo će za temelj tog objekta kružnog oblika, visokog 58 metara, biti utrošeno 220 kubika betona, a posao će u kontinuitetu trajati 16 sati. Pritom, već su postavljene čak 52 tone armature - objašnjava Barać, i naglašava da se tokom narednog meseca očekuje probijanje četvrtog, energetskog tunela dugog 80 metara.

Ranije ove godine je, podsetimo, probijen i tunel od 220 metara, prečnika osam i po metara, pa će Rzav promeniti svoj tok, odnosno na oko 200 metara će beton zameniti samo korito reke. U završnoj fazi radova je predviđena izgradnja hidroelektrane instalisane snage od 7,2 megavata, kao i zaštita od velikih voda, pa će biti stvoreno veštačko jezero koje će na potezu od devet kilometara čuvati oko 27 miliona kubika najbolje planinske vode.

Inače, akumulacija "Svračkovo" kod Arilja predstavlja jednu od najvećih investicija u Zapadnoj Srbiji, u koju će država uložiti 62 miliona evra.

Kontrola kvaliteta u "Rzavi"  Foto V. Ilić

RASPODELA

LANE je za vodovode u pet gradova proizvedeno i isporučeno 16 miliona i 699.640 kubika higijenski ispravne vode za piće, što je dnevni prosek od 529,5 litara u sekundi. Pritom se Čačanima distribuira oko 57 odsto ukupne proizvodnje, ljudima u Požegi gotovo 15, Gornjem Milanovcu 12, Lučanima bezmalo osam, a žiteljima Arilja oko sedam odsto. Po izgradnji brane je planirano priključenje još nekoliko opština na vodosistem "Rzav".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije