NOVI SAD: U klupama samo pre podne

Lj. P.

26. 08. 2019. u 12:45

НОВИ САД: У клупама само пре подне

Po ugledu na škole u drugim gradovima, i u Novom Sadu se menjaju smene

U tri novosadske osmoletke, u novoj školskoj godini učenike očekuje jednosmenski rad. Posle nastave i domaćeg zadatka moći će da učestvuju u radionicama i bave se sportom

ĐAKE novosadskih osmoletki "Jovan Popović", "Vuk Karadžić" i osnovne škole "Veljko Vlahović" u Šangaju, 2. septembra kada zazvoni za novu školsku godinu, dočekaće jednosmenski rad. To znači da će učenici ovih obrazovnih ustanova časove pohađati samo u prepodnevnoj smeni, a za njih su osmišljene i raznovrsne aktivnosti.

Ove škole, kako ističu, raspolažu prostorom, tako da organizovanje nastave samo u jednoj smeni neće predstavljati problem, a pripremljeni su i programi za vannastavne aktivnosti.

U OŠ "Vuk Karadžić", koja postoji više od veka, po rečima Zorice Zeljković, direktorke, sve je spremno za rad po novom programu, i raduju se 2. septembru i svečanom prijemu prvaka.

- Naša škola ima 412 đaka u 19 odeljenja - predočava nam Zeljkovićeva, dodajući da od prvog do četvrtog ima deset, a od petog do osmog devet odeljenja. - Učenici će posle nastave sve odrađivati u školi. U školi je urađena digitalizacija i u svakoj učionici imamo internet i 16 "digitalnih" nastavnika. Đaci imaju svoje kodove i preko računara rade zadatke i lekcije.

Naša sagovornica još dodaje da su roditelji o novom načinu rada bili obavešteni još dok je trajao konkurs za ovaj pilot--projekat Ministarstva prosvete.

U OŠ "Jovan Popović", koja broji 900 osnovaca, koriste dva objekta, a đaci koji pohađaju peti i drugi razred u izdvojenoj, odnosno "maloj" školi, već odranije nastavu imaju samo u jednoj smeni, i iskustva su dobra.

Pročitajte još: Ovo je spisak škola u kojima od septembra počinje jednosmenska nastava (FOTO)

- Savet roditelja i Školski odbor dali su saglasnost da učenici trećeg razreda u "velikoj" školi, sva četiri odeljenja, od ove školske godine, takođe nastavu imaju samo u jednoj smeni - ističe Goran Stevanović, v. d. direktora. - Treba nam malo pomoći u vezi sa prostorom u "maloj" školi da bismo kompletno prešli na jednosmenski rad.

Očekuju se da deca imaju više vremena za sport


U OŠ "Veljko Vlahović" u novosadskom naselju Šangaj, koju pohađa 150 dečaka i devojčica, nastava se i do sada odvijala samo u jednoj, prepodnevnoj smeni. Đaci će svakodnevno imati aktivnosti.

DECA ZBRINUTA

RESORNI ministar Mladen Šarčević je ranije rekao da su uvodeći novi model, imali u vidu radno vreme roditelja koji u velikom broju rade od devet do 17 časova, a nekada i duže, pa će ovaj model pomoći da deca budu "zbrinuta" dok su im roditelji na poslu. Osim toga, imaće mogućnost da domaće zadatke urade u školi i još nešto dodatno nauče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

srpski patriota

26.08.2019. 20:49

Čime se hvalite.U moje vreme išlo se u dve smene i jedna međusmena u toj školi je tada imalo oko 800učenika.Danas ista škola ima nešto maloviše od sto đaka.Nema ih ni jednu smenu da popune.Pod hitno uvodite porez na neoženjene i neudate ili nam nema spasa.