Maline iz Rađevine za Kinu

V. MITRIĆ

ponedeljak, 26. 08. 2019. u 16:20

Малине из Рађевине за Кину

Saša Nešić / Foto: V. Mitrić

Proizvođač i otkupljivač iz Krupnja Saša Nešić uspeo da osvoji novo tržište

VLASNIK hladnjače "Voće Srbije" iz Krupnja Saša Nešić (na slici), inače diplomirani inženjer tehnologije koji iza seba ima dve decenije iskustva ne samo u otkupu, već i u preradi jagodičastog voća, u sopstvenoj proizvodnji na Mačkovom kamenu i Dvorskoj, uspeo je da deo malina izveze na kinesko tržište!

A, kaže, to nije ni lako, ni jednostavno, jer tamošnji partneri traže vrhunski kvalitet i odmah su mu jasno stavili do znanja da je šansu dobio isključivo zahvaljujući odličnim odnosima Srbije i Kine.

- Prijateljstvo među državama ne znači bezakonje, već je to velika odgovornost. Kina nam je otvorila vrata, iako i sama ima impresivnu proizvodnju malina - naglašava Nešić.

Pročitajte još: ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Malinari se dogovorili oko cene sa otkupljivanjima

- I ja se bavim uzgojem, pa je realno da sam malinu plaćao po 165 dinara, jagodu 105, a kupinu od 60 do 70 dinara po kilogramu. To je težak posao koji zahteva mnogo truda i muke, a samo jedan berač kupine dnevno košta oko 2.800 dinara, u šta su mu uračunati prevoz i hrana - veli preduzetnik od kojeg se čuju samo reči hvale za njegovu saradnju sa kompanijom "Sirogojno" iz istoimenog mesta, odnosno njenim vlasnikom Radom Ljubenovićem.

Njemu isporučuje najveće količine otkupljenog jagodičastog voća i zahvalan je na razumevanju koje mu je omogućilo da ponudi bolje cene za voće čiji je kvalitet, inače, ove godine neuporedivo bolji nego lane.

ŽUTO

BAŠ kad je započeo izvoz u Kinu, Nešiću su počela da rađaju i - žute maline. Kaže, imaju istu slast i karakteristike kao i crvene, ali su neobične - posebno zbog dalekoistočne "koincidencije"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Lax

26.08.2019. 19:06

Najbolje Kinezima ispričaj taj fazon sa žutim malinama, oni baš vole rasizam